Eventbedrijven en freelancers die door de coronacrisis in zwaar weer komen, zullen hun betalingen aan de fiscus en de RSZ kunnen uitstellen en tijdelijke werkloosheid inroepen. Dat kondigt de Belgische regering aan.
België mag dan tot nu gespaard gebleven zijn van een massale corona-uitbraak, de wereldwijde crisis laat zich voelen in veel bedrijven - niet het minst in de eventsector. Om bedrijven en zelfstandigen wat ademruimte te geven, komt de regering met een tiental tijdelijke steunmaatregelen op de proppen.
Ondernemingen die kunnen aantonen dat ze door de coronacrisis betalingsmoeilijkheden hebben, krijgen de mogelijkheid zowel hun btw-aflossingen, bedrijfsvoorheffing als de betalingen van vennootschaps- en personenbelasting te spreiden. Ze worden vrijgesteld van de gebruikelijke boetes en vertragingsrente. Dat legt minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) op tafel.
Er zijn wel voorwaarden aan gekoppeld. Een bedrijf moet een aanvraag indienen zodra betalingsproblemen opduiken en het moet aantonen dat een omzetdaling of de annulering van bestellingen en reserveringen het rechtstreekse gevolg is van corona of een kettingreactie van problemen bij partnerbedrijven.
Nederland
In Nederland keurde het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid al 187 aanvragen goed van bedrijven voor arbeidstijdverkorting vanwege het coronavirus. Daarmee kunnen 2.074 werknemers aanspraak op een WW-uitkering maken voor hun uren zonder werk. 480 aanvragen door werkgevers zijn nog in behandeling. Eén daarvan is van de internationale standbouwer Expovorm uit Almelo, dat voor 17 medewerkers geen werk heeft. Nog eens 80 aanvragen zijn afgewezen omdat ze niet aan de criteria voldoen, met name dat er voor minimaal 20 procent van de medewerkers geen werk meer is en dat er een directe link moet zijn met een incident, in dit geval de corona-uitbraak.