Magie van videowalls

Het EK bracht dit jaar een stormloop op reuzenschermen teweeg. Maar niet alleen voetbalfans willen alles in het groot zien. Ook op evenementen en concerten zijn videowalls niet meer weg te denken. Zelfs bedrijfsevenementen hebben meer en meer aandacht voor bewegend beeld. Als organisator is het niet gemakkelijk om de juiste techniek te kiezen. Zowel kwaliteit als prijzen gaan alle richtingen uit. Wouter van Beirendonck verklapt ons de geheimen van zijn vak.

Kevin Van der Straeten
Reageer op deze tv aflevering

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Ook beschikbaar als podcast:

Ook via podcast:

Listen on Google PodcastsListen on Apple PodcastsListen on Shopify

Transcript

Het EK bracht dit jaar een stormloop op reuzenschermen teweeg gebracht. Niet alleen voetbalfans willen alles in het groot zien. Ook op evenementen en concerten zijn ze niet meer weg te denken. Toch is het als organisator niet altijd makkelijk om de juiste techniek in huis te halen. Zowel prijs als kwaliteit gaan alle richtingen uit. Wouter van Beirendonck verklapt ons de geheimen van zijn vak.

 

Wouter, hoe belangrijk is bewegend beeld op evenementen?

 

Wel, ik zou durven zeggen, belangrijker dan ooit. Tegenwoordig kun je het zo gek niet bedenken of het wordt wel getoond op grote schermen onder vorm van video, het is dan ook heel vaak zoeken naar wat je gaat tonen, maar het is wel heel duidelijk, dat iedereen zo wel doorheeft, dat wat beweegt, wordt gezien.

 

Dat het de aandacht trekt ?

 

Zeker. Ik durf dan wel zeggen dat er beter wat vaker wordt nagedacht, over wat ze gaan tonen, hoe ze het gaan tonen, maar dat er hoe langer hoe vaker video wordt gebruikt, meer dan ooit.

 

Ik heb nog een projector staan, dit is lekker goedkoop, waarom kan ik die niet gebruiken en zou ik een video of led wall gaan plaatsen?

 

Mensen die willen projecteren, moeten zich 1 ding realiseren, je kan geen zwart projecteren. Dus als je ergens in een helverlichte omstandigheden, zoals bvb op een stand op een beurs, wil gaan projecteren op een wit doek en dat wit doek is belicht, dan kun je daar nog heel moeilijk contrast in brengen. Je kan geen zwart projecteren, je kan wel wit projecteren en proberen daar contrast in te brengen, maar dat zal nooit lukken. Een led wall, als die uit is, is die zwart, op zijn minst toch grijs. En net hetzelfde als voor een LCD wall, en daarom kun je die onder de juiste omstandigheden, veel beter beeld geven zowiezo dan ooit een projectie zal kunnen.

 

Dus het is echt puur voor de beeldkwaliteit, om die scherpte, die diepgang derin te krijgen, dat je niet voor een traditionele projector gaat.

 

Er zijn natuurlijk omstandigheden genoeg waarin een projector perfect van pas kan komen, ik denk aan seminaries. Maar een seminarie ruimte is vaak verduisterbaar, als je gaat naar een symposium, of iets dergelijks, vind ook heel vaak plaats in een auditorium dat verduisterd wordt. Daar zijn projectoren perfect oplossing om breedbeeld, wide screen projecties te gaan doen, met alle mogelijke powerpoints, met videos daarin geïntegreerd, maar er zijn nu eenmaal omstandigheden waar je er met een projector nooit zal uitkomen.

 

Je spreekt daarnet over Led Wall, een LCD Wall, wat is daar precies het verschil daar tussen?

 

Wel, ik gebruik het woord video wall eigenlijk voor een groot beeld dat is opgebouwd in blokken, en laten we daar dan voor de gemakkelijkheid een onderscheid maken in Led Walls en LCD Walls. De gemakkelijkste categorisering die je daarin kan maken is te zeggen dat voorlopig LCD Walls niet buiten gebruikt worden, en Led walls wel. Met dien verstande dat we sommige LED walls wel binnen kan gebruiken, maar die LCD walls nooit buiten.

 

En waarom niet?

 

LCD walls zijn opgebouwd, voorlopig nog, uit LCD schermen, welliswaar met een heel dunne rand.

 

Een LCD scherm, zoals een TV die ik thuis heb?

 

Specifiek inderdaad zoals jij thuis hebt, vaak echt, letterlijk dezelfde basis, maar de technologie is daar zoveel geëvolueerd dat die rand effectief is verkleind naar echt een paar milimeter Zodat je die beelden mooi naast elkaar kan gaan plaatsen? Je kan er daar 2 bij 2 (met vier schermen), 3 bij 3 (met negen schermen), zo groot als je wil, 4 bij 4, 5 bij 5, zo groot als je wil, maar omdat die natuurlijk opgebouwd zijn uit LCD schermen die je perfect in je huiskamer zou kunnen zetten, kan je die uiteraard niet buiten gebruiken, dat is 1 ding. 2de ding is, voorlopig geven ze ook te weinig licht om buiten te gaan gebruiken.

 

Zo een LED wall waar je het daarnet over had, die heeft dan wel de nodige kracht om buiten tegen de zon te kunnen om buiten gebruikt te kunnen worden?

 

Inderdaad, een LED wall heeft inderdaad de kracht om tegen een lichtbron als de zon op te werken, maar heeft dan, de keerzijde van de medaille, nl. een te lage resolutie, om van dichtbij ook een beeld weer te geven dat echt heel goed leesbaar is.

 

Is dit dan meteen ook de belangrijkste reden waarom hij binnen moeilijker bruikbaar is?

 

Ja, we zien dat traditioneel dat LED Walls eigenlijk vnl. gebruikt worden in bvb. In het decor van een showprogramma of iets dergelijks, waar (je zegt het al) echt een decor, als je een powerpoint presentatie wil gan geven op een LED wall, dan heb je toch al een stevige afmeting nodig om daar überhaupt iets van leesbaarheid op te krijgen.

 

Als je offertes opvraagt voor LED walls, krijg je vaak heel uiteenlopende prijzen daarvoor teruggestuurd. Hoe komt dit?

 

Dit heeft meestal te maken met 2 factoren. Er is de technologie die gebruikt wordt, de RGB of SMT technologie. En dan als je een bepaalde technologie hebt, heb je nog eens de resolutie van een LED Wall die erg bepalend is. De prijs van zo een LED wall wordt nl. ook bepaald door het aantal ledjes die gebruikt zijn om het scherm te bouwen. En als je een 10mm resolutie, waarbij de ledjes 10mm uit elkaar staan, gaat vergelijken met een 20mm resolutie, waar ze 20mm uit mekaar staan. Op die 10mm zitten 4 keer zoveel leds als op die 20mm.

 

Dus je zal van dichterbij een scherper beeld kunnen krijgen op die manier.

 

Van dichtbij, ga je natuurlijk bij RGB technologie die typische rood groene blauwe puntjes, die iedereen wel al wel eens een keer gezien heeft, van dichtbij ga je die rode puntjes nog kunnen waarnemen, van zodra je verderaf gaat gaan, kan je die niet meer voelen, zie je die niet meer, neem je ze niet meer waar met het blote oog. Als je daar dan nog bijrekent, dat de RGB technologie ook nog eens heel veel licht geeft, heel betrouwbaar is omwille van het feit dat ze al 10 jaar en veel langer in gebruik is, is dat natuurlijk de gedoodverfde techniek als je grote schermen gaat gebruiken op festivals waar iedereen ze al wel vaker gezien heeft.

 

Je hebt hier een aantal voorbeelden bij, is dit dat zo een RGB scherm?

 

Ja, inderdaad, ik heb een klein blokje bij, RGB, waarbij je onmiddellijk zal herkennen, je ziet de rodige schijn , blauwig en groen. Deze 4 pixels vormen samen 1 pixel. Je ziet vanzelf al dat het van een bepaalde afstand is dat je dat kan gaan bekijken. Bij dit paneel herken je dan heel duidelijk, eigenlijk...

 

Dit is dan de nieuwe technologie?

 

Ja, dit is de nieuwere technologie, de zogenaamde SMT. Eigenlijk maak je ook je ook gebruik van 3 kleuren, alleen zitten de 3 'kleuren-filamenten', zoals we zeggen, ingecapseld in 1 ledje, dus 1 beeldpunt die hier wit ziet, kan alle kleuren weergeven die je maar wil. En ook van dichtbij, als je daar echt wel vlak voorstaat, herken je dit als zijnde 1 beeldpunt. De leesbaarheid blijft dezelfde, maar dit een heel ander gevoel dat je hebt als je naar een SMT Led wall kijkt.

 

Als je naar een festival gaat, is het heel logisch, ga je beelden van de popster op je scherm tonen, maar ik sta op een beursstand, wat ga je daar zien, of ik gebruik het als decor, wat ga je daar als achtergrondbeelden gebruiken?

 

Ik heb het daarnet al efkes aangegeven, wat beweegt, wordt gezien, maar...

 

Een mooie vrouw met blote borsten, trekt dat dan de aandacht, of moeten we iets creatiever zijn?

 

Mijn aandacht alvast wel. Doe maar, ik vind dit een bijzonder goed idee. Kijk, ik ben natuurlijk meer bezig met de technologie dan met de content zelf. Ik merk dat er heel vaak moeite is van, om gebruik te maken van het medium zelf op een creatieve manier. Ik zou mij vaker ook wel willen bezig houden met de content, maar dit is echt een vak apart.

 

Ok, maar dat is dan een expert die je betrekt in het proces op het moment waarop je zegt, ik wil met beeld gaan werken, eens goed brainstormt van ok, welke beelden kunnen voor ons werken, die de aandacht kunnen trekken, maar ook weer niet gaan afleiden van wat er op de voorgrond gebeurt.

 

Er zijn mensen die met beelden bezig zijn op dezelfde exacte manier als wij, nl. van 's morgens tot 's avonds, op een heel professioneel niveau. Zij zijn bezig met beelden, wij zijn bezig met de schermen die hun beelden weergeven, dus...

 

Je hebt dan zo immens grote schermen, kom je dan ook niet vaak tegen dat de content kwaliteit op zich niet hoog is om op die grote scherm te gaan weer te geven?

 

Eigenlijk een heel goed punt. We hinken tegenwoordig vaker tegen de grenzen van de content aan, dan tegen de grenzen van de schermen. Mooi voorbeeld: neem gelijk welke Blue Ray DVD van National Geographic en er zit heel vaak content tussen die simpelweg SD is. Als ik dan een scherm heb van 9m² waarop ik SD-plaatje (Standaard Definitie ipv HD Hoge Definitie), dan heb ik een klant die naar mij komt die zegt, dit ziet er niet uit, dit ziet er niet uit. Ja maar, dan ben ik diegene die moet gaan uitleggen dat de content is in de basis al onvoldoende scherp, en natuurlijk ga je elk foutje, elke pixel, elke slecht gerenderde sequentie enorm uitvergroten.

 

Als je nu aan onze kijker nog één laatste tip mag meegeven, wat zou die dan zijn?

 

Ik, als verhuurder van weergavetoestellen zou zeggen, betrek die verhuurder van weergavestoestellen sneller bij het ontwikkelen van je project.

 

Dus al in het creatieve project?

 

Daar zeker al gaan praten met je leverancier, vertel wat je doel is, wat je voor ogen hebt, wat je wilt bereiken en vertel dit ook aan je leverancier. Dat zijn vaak mensen die dag in dag uit bezig zijn met het weergeven van beelden. Wij worden vaak voor voldongen feiten gesteld, van kijk, het is een 16x9 scherm van zo groot, bon, maar je kan met schermen die bestaan uit verschillende blokken, heel vaak erg creatieve oplossingen gaan verzinnen, die aangezien het evengoed 9, 12 of 16 schermen zijn, kost hetzelfde als gewoon 16x9 scherm, maar ga je toch creatief omspringen, ga die schermen bvb verticaal plaatsen, geef ze een verschil in diepte, en dan dat in samenwerking met iemand die creatief de content opbouwt voor die start, specifiek op die weergave op die schermen afgesteld, kan je wonderen verrichten binnen het budget van een alledaags 16x9 scherm.

 

Ok, ik denk dat dit een waardevolle tip is. Dan wil ik je nog bedanken voor de komst naar de studio.

Advertenties