Upcycling op events

Afval omtoveren tot design. Dat is wat Evy Puelinckx met upcycling doet. Het concept op je event inzetten is een duurzaam alternatief voor gehuurd meubilair en decoratie. Upcycled objecten stralen bovendien identiteit en passie uit. 

Reageer op deze tv aflevering

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Ook beschikbaar als podcast:

Ook via podcast:

Listen on Google PodcastsListen on Apple PodcastsListen on Shopify

Transcript

Afval omtoveren tot design. Dat is wat Evy Puelinckx met upcycling doet. Het concept op je event inzetten is een duurzaam alternatief voor gehuurd meubilair en decoratie. Upcycled objecten stralen bovendien identiteit en passie uit. 

 

Dag Evy, welkom in onze studio.  

 

Dag, Kevin. 

 

We gaan het vandaag hebben over upcycling. Wat is nu het verschil tussen upcycling en recycling?  

 

Wel, recycling is eigenlijk gewoon dingen hergebruiken, je doet er voor de rest niks mee. Upcycling is iets een meerwaarde geven. Dus niet alleen die objecten hergebruiken, je gaat er ook nog de waarde van verhogen.  

 

OK, dat is inderdaad een extra dimensie die je eraan geeft, maar vanwaar komt die passie?  

 

Ja, ik denk dat dat iets is dat altijd in mij gezeten heeft. Kinderen doen dat van zichzelf, en ik ben dat gewoon blijven doen in voorbije jaren. Als kind maakte ik al etalagemateriaal voor m'n ouders hun winkel, met afvalmateriaal. Als student architectuur was ik daar altijd mee bezig, en nu nog, en ik denk dat een clean materiaal, zonder ziel, dat zegt mij niks, maar materialen waar een leven in zit, waar een verhaal in zit, dat geeft mij inspiratie. 

 

Ja, want je hebt er ook ... Ik zal het er even bijhalen …  

 

Ja. 

 

… een prachtig boek.  

 

Dank je wel. 

 

… een boek over geschreven. Wat kunnen we in het boek terugvinden? 

 

Het boek geeft eigenlijk tips hoe je dat zelf kan doen. Ik vind het fijn om mensen inspiratie te geven, anders smijten ze dingen weg, en in het boek kan je zien van oh, die kousen, voordat ik die wegsmijt, ik kan daar nog een toffe poef mee maken. En dat is een beetje de bedoeling van het boek. Om mensen te inspireren om zelf aan de slag te gaan. 

 

Maar als je met die oude materialen werkt, waar vind je die?  

 

Ja, dat is wel een beetje een uitdaging, die materialen vinden, ik werk daarin met bedrijven samen die … soms geven ze mij de opdracht, van hé, we zijn voor 85%, bijvoorbeeld hè, recycleren we, maar er is nog een kleine fractie waar we geen blijf mee weten, die geven mij materiaal of die vragen mij om daar dingen mee te doen. Ik heb een aantal adresjes waar ik in de container mag gaan rommelen. En er zijn veel mensen, van voordat ze iets weg doen mij bellen, van hé, kan jij er iets mee doen. Ik heb een aantal tweedehands winkels waar ik mee samenwerk, dingen die stuk zijn, die zeggen misschien kun jij daar iets van maken. Dus, ik heb zo mijn bronnen.  

 

Maar ik zag op jouw website, het vindingrijk, dat je niet alleen objecten maakt maar ook echte meubels en zo verder van dat soort materialen.  

 

Ja, effectief gaat het eigenlijk van hele kleine accessoires tot meubels tot hele interieurs, die ik ontwerp, en de redenering is gewoon, ik maar goede ontwerpen, of ik probeer goede ontwerpen te maken, maar in plaats van bij wijze van spreken een boom om te gaan kappen in Brazilië, ga ik werken met de materialen die je hier kan vinden. 

 

Maar als je zoveel afval bij elkaar zet, wordt het dan niet snel rommelig?  

 

In een interieur niet, of in een object niet, omdat je dan altijd moet zoeken naar dat evenwicht. Als ik bijvoorbeeld een interieur doe ga ik ofwel een heel strakke vormentaal gebruiken maar dan ga ik in de objecten heel veel variatie aanbrengen, als ik een heel drukke vormentaal, bijvoorbeeld een organische vormentaal of met heel veel meubels dan ga ik juist de objecten uit eenvoudige materialen maken. Dus je moet daar een evenwicht – als je inderdaad heel veel meubels en die meubels op zichzelf zijn ook nog eens druk dan wordt het echt een rommeltje. Het is een kwestie van evenwicht. 

 

Ja... maar betekend dat evenwicht ook dat je nieuwe, wel nieuwe kasten bijvoorbeeld gaat combineren met, of is het altijd een volledig concept in …  

 

In principe is het altijd een volledig concept. Nu soms naar het praktische toe, ik zeg maar als er iets als een brandkast moet zijn ofzo, ja dan ga je die nieuw gebruiken maar de bedoeling is wel om volledig dat door te trekken. Of bijvoorbeeld een keuken, ja, in een restaurant, de keuken, de technische tools, ja dat is dan wel nodig om die nieuw te zetten of tweedehands. Die ga ik niet zelf maken. 

 

Zeg, maar hoe zie jij dan die link tussen upcycling en evenementen?  

 

Ja, voor mij is er een duidelijke link, ik word ook steeds vaker gevraagd om op evenementen te komen mee te draaien. Er zijn een aantal mogelijkheden. Workshops, ik krijg vrij veel vraag van evenementenburos om op hun events workshops te geven, bijvoorbeeld bij Schoenen Torfs, zij hebben een evenement voor hun personeel ieder jaar en daar heb ik een workshop upcycling gegeven.  

 

En daar zit dan waarschijnlijk ook een heel verhaal achter. 

 

Ja, effectief, ze hebben mij ook gevraagd om een meubel, ze bestaan 65 jaar dus ze hebben mij ook gevraagd om een meubel te maken om de link te leggen tussen 65 jaar geleden als ze gestart zijn en nu, dat zijn heel leuke opdrachten, en op het evenement zelf hebben we workshops gedaan om ook het personeel eigenlijk met iets nieuw laten kennis te maken. Maar bijvoorbeeld voor JIMtv hebben we een aantal maanden geleden de big life gedaan. En dat is heel leuk, want daar hebben we op voorhand, je hebt eigenlijk voor, tijdens en na, dat we met upcycling zijn bezig geweest. We hebben met jongeren op voorhand de studio ontworpen en gemaakt, dus we hebben een aantal workshops gedaan met jongeren waar we objecten van de studio samen gemaakt hebben, met afvalmateriaal. Tijdens de studio waren er een aantal events, voorbijgangers konden een workshop volgen, tijdens de studio, tijdens de uitzendingen, voorbijgangers werden geanimeerd met workshops en de opnames gebeurden natuurlijk in die studio, en dan daarna werden die objecten ook nog eens geveild voor het goede doel, dus op die manier heb je echt wel een meerwaarde voor een evenement en, ja, bedrijven communiceren heel veel over duurzaamheid via social media en folders, maar ja als je dan op een event komt waar alles heel slick en glad is dan klopt dat verhaal eigenlijk niet. Dan zie je daar niets van terug. 

 

Dat is een stuk authenticiteit die je moet …  

 

Voilà, voilà, dat is, dan trek je die authenticiteit en dat verhaal dat je als bedrijf toch verteld, dan trek je dat door in al zijn facetten in alles waar je mee bezig bent en dat is wel belangrijk.  

 

Nu de reden dat er natuurlijk heel veel standaard meubilair op evenementen terecht komt is, je hebt een grote hal, daar moeten honderden tafeltjes gezet worden, ik kan me voorstellen dat dat toch wel een heel moeilijke uitdaging is om daarmee met gerecycleerde materialen te gaan doen.  

 

Nou nee dat ligt dan aan het ontwerp, je moet er dan in het ontwerp rekening mee houden dat het makkelijk vervoerbaar moet zijn, dat het licht kan zijn, maar dat is dan ja de uitdaging om daar een oplossing...  

 

Maar het kan wel.  

 

Het kan wel. En het kan ook een meerwaarde zijn. Je kan bijvoorbeeld aan de bezoekers van het event vragen, breng allemaal een oud kastje mee, ik heb dat bijvoorbeeld bij mijn boeklancering gedaan, heb ik tegen iedereen gezegd, breng iets mee, breng iets wat stuk is, en we gaan er mee aan de slag, dus je dan daar … je dan daar ook wel iets mee doen.  

 

Dat is inderdaad ook wel weer een ander verhaal.  

 

Ja.  

 

Evy, je hebt mij echt aan het denken gezet, en ik denk dat ik vanaf nu naar oude materialen toch anders ga naar kijken.  

 

Voilà, dat is mijn missie, dat is fijn om te horen.  

 

In ieder geval bedankt voor je komst naar de studio.  

 

Dank je wel om mij uit te nodigen.  

 

En u beste kijker, bedankt voor het kijken en alweer tot volgende week.

Advertenties