Transcript
In de media de laatste weken heel wat aandacht over de pennenzakkenrock-oorlog tussen de Provincie Antwerpen en ondertussen ex-organisator Geert Torfs. Het verhaal van een organisator die terugvecht. Wat er precies is gebeurd getuigt hij vandaag zelf in onze studio.
Dag Geert, welkom in onze studio.
Bedankt voor de uitnodiging.
Heel graag gedaan, kun je ons iets vertellen, twee jaar geleden hebben jullie Pennenzakkenrock overgenomen. Wat is er gebeurt, hoe het nu komt dat jullie nu zo vaak in de media komen.
Het is belangrijk even te schetsen wat Pennenzakkenrock nu precies is, het is een kinderrockfestival voor kinderen tussen de 8 en de 14 jaar, dit jaar zou het aan de 19de editie toe zijn, de eerste 16 edities werden georganiseerd door de provincie Antwerpen. Het is gestart als een kleinschalig initiatief. Daarna is het vrij snel gegroeid naar bijna 27.000 bezoekers. Maar, de laatste jaren, onder het bewind van de provincie, is het inhoudelijk wat achteruitgegaan. Dat heeft zich ook laten merken in de bezoekersaantallen, waardoor er toch nog steeds een stevige 19.000 bezoekers overbleven. Maar dat was ruim onvoldoende om het festival financieel haalbaar te maken. Bovendien verantwoorde de inzet van mensen en middelen niet meer de 1/365 verhouding die er daar was op het Zilvermeer. Tenslotte was dit maar een activiteit van 1 dag, van de 365 dagen dat het domein open was. Dus is er eigenlijk in die financieel moeilijke tijd, ook op het moment dat de toenmalige organisator vertrok bij de provincie, gezocht naar een partner om het festival terug leefbaar te maken, eigenlijk levenskansen te geven, om door te gaan. Eigenlijk was de vraag die op tafel lag; kan dit festival eigenlijk nog wel blijven bestaan?
En toen zijn ze bij jullie terechtgekomen?
Toen zijn ze bij ons uitgekomen, ook omdat wij eigenlijk al 6 jaar deel uitmaakte van de vrijwillige kerngroep van mensen die actief meewerkte met het festival, die elke maand brainstormde over dingen die op het festival zouden kunnen gebeuren. Toen heb ik eigenlijk gezegd, ok, ik zie daar wel potentieel in, laat ons daar aan beginnen. Het eerste jaar zijn we erin geslaagd om het festival financieel leefbaar te maken en een stijging te realiseren naar maar liefst 23.500 bezoekers, dat is een zeer mooie stijging. Het afgelopen jaar dat wij aan het roer stonden bij het festival hebben we dat nog eens opnieuw laten stijgen naar 25.000 bezoekers. En dat niet alleen, er zijn vorig jaar ook nog twee nieuwe festivals bijgekomen, eentje in Luik, 3.600 bezoekers en eentje in Oost-Duinkerken, dat is een eerste editie, voor 4.000 bezoekers. Dus we mogen wel spreken van het neerzetten van een duidelijke kwaliteitsnorm.
Maar dan toch plots bericht van de provincie: 'we stoppen er mee…'
Ja, absoluut, dat kwam geheel onverwacht, de eerste signalen kwamen ergens in Augustus. Toen we voor het eerst begonnen te communiceren richting scholen, vingen we al signalen op van het Zilvermeer dat het misschien niet zo verstandig was, nu al te communiceren. Waardoor we wel min of meer konden afleiden dat er misschien iets op til was.
Maar het contract?
Dat was een driejarencontract, deze editie zou nog vallen onder het lopende contract. Ons inziens waren er ook geen signalen geweest net na het festival, of in de drie maanden na het festival, dat er sprake was van ernstige gebreken waardoor er sprake kon zijn van het verbreken van het contract.
In September is er een evaluatie geweest waaruit een aantal tekortkomingen bleken. Ook van ons uit, wij gaan dat niet onder stoelen of banken steken. Er moet meer aandacht zijn voor afvalbeleid, er is inderdaad een defecte golfcar binnengeleverd. Er zijn een aantal kleine incidenten geweest. Allemaal kleine dingen die eigen zijn aan het organiseren van een festival.
Die ook allemaal makkelijk op te lossen waren?
Inderdaad, sterker nog de provincie heeft aangegeven hoe we die zouden kunnen oplossen voor 2013. Maar toen kwam eigenlijk een soort van donderslag bij heldere hemel, de verkiezingen van 14 oktober. Plots de week nadien, op het moment dat de huidige deputatie in zijn huidige vorm niet meer kan bestaan, wordt er besloten dat er een einde wordt gemaakt aan een contract wat tot dan eigenlijk perfect verloopt. In het midden van een inschrijvingsprocedure, zonder ons op voorhand te raadplegen. Meteen vertrekt er ook een communicatie richting alle scholen om te zeggen, let op er zijn oplichters actief, je mag daar niet vooral niet inschrijven. Dat heeft ons wel erg verrast. Het heeft ook meteen geen ruimte gelaten om te zoeken naar een andere oplossing. Er is ook meteen gecommuniceerd vanuit de provincie naar de pers, ondanks al onze pogingen dat recht te trekken. Omdat ik vind dat er enerzijds de contractuele verbreking is, dat is iets dat je onderling moet regelen of met advocaten moeten bekijken of dat ofwel terecht/onterecht is.
Wel, ik heb het persbericht met die aankondiging nog eens opnieuw gelezen en daar spraken ze over dat de 'ziel' van het festival weg was.
Ja, ik vind dat heel bijzonder. Wat is de ziel van het festival precies.
Want jullie hebben het een stuk groter gemaakt, rendabeler, …
We hebben ook duidelijk de drie waarden gedefinieerd wat wij beschouwen als het DNA, de ziel van het festival in muziekanimatie. En we hebben daar eigenlijk ons gebaseerd op de pijlers die al bestonden. We hebben daar een duidelijke pijler, educatie, aan toegevoegd. Omdat we ook vinden dat we van de gelegenheid gebruik kunnen maken al spelend de kinderen iets te kunnen leren. Dus, integendeel, ik vind dat we de ziel van het festival net versterkt hebben. Ik vond ook heel vreemd dat dat verscheen, het is ook hele vage definitie natuurlijk.
Natuurlijk, je hebt al in de pers verteld dat je dat festival sowieso niet zonder slag of stoot gaat laten vallen.
Ja, ik zou wel gek zijn.
Daar laat ik mij niet over uit (lacht), wel, wat gaan jullie nu doen?
Geert: Wij zijn onmiddellijk op zoek gegaan naar een alternatieve locatie. Want op het moment dat het contract werd verbroken hadden wij al een verplichting van ten opzichte bijna 8000 kinderen om een festival te organiseren. Die bij ons waren ingeschreven. Die ook de norm verwachtte die wij hebben gezet de afgelopen jaren. Dus ik vond ook dat wij een verplichting hadden, dus zijn we gaan zoeken naar een locatie in de nabije omgeving, zodat er ook logistiek niet te veel problemen waren. Die hebben wij gevonden in het Sporta centrum in Tongerlo, nabij Westerlo, wat uiteindelijk voor 80 procent van onze bezoekers ook nog eens beter bereikbaar te zijn, dichterbij de snelweg. Wij beschikken hier over een overdekte infrastructuur. Als er een onweer uitbarst, moeten de kinderen ook veilig onder te brengen zijn, zodat er niks ernstigs gebeurt.
Maar ondertussen gaat de provincie ook verder met het festival, dus dan heb je deze zomer twee festivals op amper een paar kilometer van elkaar. Is dat dan niet in het nadeel van de kinderen?
Ja, een conflict als dit kan nooit in het voordeel van de kinderen zijn. Het is heel jammer dat het zo moet lopen. Ook omdat we eigenlijk al drie maanden de vragen partij zijn om te kijken of we niet eens om tafel kunnen gaan voor het zoeken van een andere constructievere oplossingen zijn, om dit conflict op een betere manier op de een of andere manier te beëindigen en te zorgen dat iedereen daar beter van wordt. Het is jammer dat kinderen een keuze moeten gaan maken tussen een initiatief dat op het Zilvermeer plaatsvindt en het grootste kinderrockfestival dat in Tongerlo plaats zal vinden. Dat is niet makkelijk en ook voor de leerkrachten is dat een hele verwarrende situatie. Het is eigenlijk nog erger dat een provincie, een overheidsinstelling, in deze toch al economisch moeilijke tijden, als ik lees in kranten dat festivals het zo moeilijk hebben, dat een provincie iets op zich neemt dat dan waarschijnlijk ook nog verliesgevend zal zijn.
Maar als jij dan zegt dat je al 8.000 kinderen ingeschreven hebt, is er dan nog iemand die overblijft om naar het ander festival te gaan.
Ja, wellicht blijven er altijd nog kinderen over, vandaag zitten we op iets meer dan 14.000 inschrijvingen trouwens, we moeten kijken, vorig jaar hadden we 25.000 bezoekers, waarvan 3.000 leerkrachten die niet betalen, die moeten we er vanaf halen. Daarvan zijn er 2.000 bezoekers die op individuele basis komen, dus niet van te voren inschrijven. Houden we 20.000 potentiële bezoekers over. Gaan we kijken, we hebben op dit moment 14.000 mensen die bij ons ingeschreven staan. Dat betekent dat je potentieel nog 6.000 bezoekers over hebt die een keuze gaan maken tussen de festivals. Waarvan ook een deel geen keuze zal maken omdat ze het te verwarrend vinden. Wellicht naar een ander pretpark gaan zoals Bobbejaanland of een andere activiteit gaan doen, ook niks mis mee natuurlijk. Ja.
Recent passeerde een persbericht. Jullie gingen een persaankondiging doen, paar dagen later, nog een met dezelfde datum van de provincie. Wordt dat niet vermoeiend?
Dat is ongelofelijk vermoeiend. Wij hebben al vanaf het begin gezegd, wij gaan niets communiceren wat het ander initiatief schaadt. Wij gaan communiceren wat wij goed doen en zoveel mogelijk afstand proberen te nemen van het Zilvermeer. Wij gaan alle positieve energie steken in wat we echt belangrijk vinden, namelijk een fantastische dag organiseren. Het is jammer dat we telkens worden geconfronteerd met een provincie die het nodig vindt, ik denk bij gebrek aan eigen verhaal, op ons verhaal te moeten inhaken. Met dezelfde planning. Wanneer twee zenders de voorjaarplanning maken, maken ze daar ook afspraken over. Dat is ook niet meer dan logisch. Het heeft geen zin om deze twee initiatieven op dezelfde dag te organiseren, te meer omdat dan ook de perceptie in de kranten zal zijn dat er een soort van oorlogsvoering zou zijn.
Want jullie hebben uiteindelijk ook jullie persconferentie uitgesteld?
Ja, een week verzet. We wilden dat niet op dezelfde dag doen, wij willen een confrontatie uit de weg gaan. Voor ons eigen verhaal gaan en niet de discussie aangaan van wat is beter en wat is slechter. Daar heeft niemand baat bij.
Ik wil toch even je mening vragen over iets dat op die persconferentie is aangekondigd.Ik hoorde dat een van de hoofdacts van het andere festival de Romeo's zijn, fantastische groep, vooral in het schlagercircuit, maar op een kinderfestival?
Ja, ik denk dat elke organisatie zijn keuzes moet maken. Zoals ik het hoor hebben zij marktbevraging gedaan, daar zijn de Romeo’s uitgekomen. Ik zou die keuze niet gemaakt hebben, ik denk dat er veel andere groepen zijn die beter geschikt zijn voor een kinderrockfestival. Met alle respect voor de Romeo’s, die zoals je zegt, het binnen hun segment de best mogelijke act zijn die je kunt boeken. Maar voor een kinderfestival is dit eigenlijk niet aan de orde.
Maar jij bent er vrij gerust in dat het een succes gaat worden?
Absoluut, veel mooie initiatieven, een cocktailbar voor de kinderen voor de eerste keer.
Alcoholvrij?
Uiteraard. We hebben een heel mooi mobiel waterpark neergezet bij gebrek aan een vijver. Die vijver was een beetje een dubbele gebeurtenis. Voor de kinderen is dat heel fijn, ze kunnen zwemen. Voor de leerkrachten is dat iets waar ze met veel schrik naar uitkijken. Qua verdrinken etc.Er is nooit iets gebeurt. Het zal je maar gebeuren. Ze kunnen nu wel met water spelen. Maar wel binnen een zeer veilig kader, daar willen we de nadruk op leggen.
Geert ik wil je bedanken voor dit interview.
Zeer graag gedaan.
En u beste kijker bedankt voor het kijken, tot volgende keer!