Hoe zakkenrollers aanpakken op je event?

Hoe pak je zakkenrollers aan op jouw evenement? Wie kan daar een beter antwoord op geven, dan een dief zelf? Dominik Messiaen kent de kneepjes van het vak en legt uit hoe zakkenrollers te werk gaan. En hoe je ze kan bestrijden.

Kevin Van der Straeten
Reageer op deze tv aflevering

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Ook beschikbaar als podcast:

Ook via podcast:

Listen on Google PodcastsListen on Apple PodcastsListen on Shopify

Transcript

Hoe pak je zakkenrollers aan op jouw evenement? Wie kan daar een beter antwoord op geven, dan een dief zelf? Dominik Messiaen kent de kneepjes van het vak en legt uit hoe zakkenrollers te werk gaan. En hoe je ze kan bestrijden.

 

Dag Dominik.

 

Dag Kevin.

 

Welkom in de studio.

 

Dank u wel voor de uitnodiging.

 

Portefeuille en zo verder zitten nog allemaal op hun plek. Want jij bent dief, niet?

 

Ja, ik werk inderdaad als pickpocket-entertainer op events, vooral bedrijfsevents.

 

Ja, nu voor we gaan aanpakken, hoe je ze kan bestrijden, misschien eerst: hoe gaan zo'n mensen te werk?

 

Wel, pickpockets en zakkenrollers op events, die werken meestal in groep. En elk teamlid heeft een heel specifieke rol. Er is een blocker, die blokkeert het pad, of die zorgt voor een obstructie voor het slachtoffer. En die voorziet ook de misleiding. Dan heb je de pickpocket, of de cannon, zoals we die ook noemen. Die neemt de portefeuille en die geeft hij dan direct aan een shade. Dat is een derde persoon, die de portefeuille verbergt. Dat is dan onder een jas, in een krant, of in een tas die hij bij zich heeft. Onmiddellijk daarna gaan ze uit elkaar, andere richtingen uit, en zijn ze verdwenen. Nu, heel belangrijk bij zakkenrollen is vooral die misleiding. Die is heel belangrijk en anders dan een pickpocket-entertainer, want ik kan een goocheltruc gebruiken, of onder het mom van security-agent mensen bestelen. Maar op events en op straat hebben pickpockets natuurlijke misleiding nodig. En dat is de reden dat ze enorm houden van plaatsen waar mensen samengedrukt zitten. En dat ze ook houden van flessenhalzen, waar mensen met heel veel door een smalle toegang moeten of een lift in moeten.

 

Aanschuiven aan de inkom van een evenement.

 

Voilà, want daar wordt er geduwd en dan voel je het niet als er even iets verdwijnt. Het is normaal dat je daar een duw krijgt en dan voel je dat, in plaats van uw portefeuille die verdwijnt.

 

Hoe kan je zo'n mensen herkennen?

 

Wel, op het eerste gezicht kan je ze eigenlijk niet herkennen. Omdat die eruit zien zoals jij en ik. Maar je kan ze wel herkennen aan hun hulpmiddelen en aan hun gedrag. Want pickpockets op events, die moeten hun handelingen kunnen verbergen. Dus zij hebben heel vaak een lange jas bij, of een krant, of een tas bij zich. Of soms een menukaart, afhankelijk van de omstandigheden waarin ze werken.

 

Maar het kan dan uiteindelijk nog altijd iedereen zijn.

 

Dat kan nog altijd iedereen zijn. Daarom moet je ook altijd letten op het gedrag. Want natuurlijk, niet iedereen met een krant in zijn handen, is een dief. Gelukkig. Maar het gedrag zegt heel veel. Op events zijn de mensen die daar komen relaxed, die ontspannen zich, die lachen, die praten met elkaar. Pickpockets niet. Die zijn aan het werken, die zijn gefocust. Die scannen de menigte naar een geschikt doelwit. Daaraan kan je ze herkennen. Dan zijn er een aantal gedragingen, volgens de situatie. Als je bijvoorbeeld in een wachtrij naar een toegang iemand ziet en die persoon geraakt maar niet door die toegang, die blijft eigenlijk altijd, min of meer, op diezelfde plaats. Ja, dat is waarschijnlijk iemand die niet geïnteresseerd is om op het event te zijn, maar die is aan het stelen. Of doet iets anders. Als je bijvoorbeeld een shuttlebus hebt die mensen van de verschillende stops naar de eventlocatie brengt en je hebt daar mensen die vooraan op de bus opstappen en zich een weg werken naar achteraan in de bus. En er dan bij één van de volgende haltes zo snel mogelijk af gaan. Dat zijn dieven. Dat zijn mensen die stelen op weg naar achter en dan heel snel de bus af gaan. Als je dan merkt dat je iets kwijt bent, zijn ze weg.

 

Dan is het te laat. Wat kan je daar als organisator aan doen?

 

Wel, eerst en vooral is het als organisator heel belangrijk dat je beseft dat, zolang mensen niet op hun spullen letten, zakkenrollers zullen blijven toeslaan. Dus is uw eerste taak als organisator eigenlijk de mensen informeren. Aan preventie doen. En één van de meest effectieve manieren is eigenlijk de mensen laten voelen hoe makkelijk ze kunnen worden beroofd. Dus een manier kan zijn, om een pickpocket in te huren, als security agent. Bij de toegang, die besteelt de mensen, hij geeft alles terug en geeft dan een paar adviezen. Meneer, uw portefeuille niet achteraan steken. Mevrouw, uw handtas staat open. Flap naar binnen, rits dicht. De eerste taak is dus informatie. Dan pas heeft het eigenlijk zin om maatregelen te gaan nemen om die zakkenrollers ook te ontmoedigen.

 

Als je zegt: gasten informeren, hoe pak je dat dan aan?

 

Wel, je kan dat het best doen, niet op de dag van het evenement zelf, maar 1 à 2 dagen op voorhand. Dan stuur je uw gasten een e-mail waarin je waarschuwt dat er mogelijk pickpockets aanwezig kunnen zijn. En daar geef je ook een paar tips en adviezen. Je kan eventueel ook een aantal videolinks includeren, waarin de meest gebruikte technieken worden gedemonstreerd. Nu, al die tips en al die technieken hier apart gaan uitleggen, zou enorm veel tijd in beslag nemen. Daarom heb ik een aparte webpagina gemaakt, waar ik systematisch voor elk item, portefeuille, handtas, gsm, enz. gezegd heb wat mensen daar kunnen doen.

 

We zullen de link onder de video zetten, dan kunnen mensen het makkelijk vinden. Nu, werkt dat echt door mensen daar op voorhand attent op te maken? Want als organisator heb je op voorhand heel veel te communiceren. En zoiets van: ja, er zijn pickpockets…

 

Wel, dat helpt, maar ik zeg het: de beste manier en dat is ook mijn ervaring, als mensen eens bestolen zijn en ik wil ze een tweede keer bestelen, dat gaat veel moeilijker gaan. De mensen weten van: ho, niet te dicht bij mij komen. En ze zullen hun portefeuille al in hun binnenzak steken en niet meer achteraan. Dus, de mensen het laten ervaren, is eigenlijk de beste manier van preventie. Maar het helpt natuurlijk ook om te informeren. En iets wat ik ook zeker zou doen, is een WhatsApp security-groep maken. Waarbij je de gasten uitnodigt om lid te worden en je beklemtoont dat die WhatsApp security-groep enkel mag worden gebruikt voor veiligheidsmeldingen. Je vraagt ook, als mensen slachtoffer worden, dat ze heel specifiek zijn. Dat ze zeggen wanneer het gebeurd is, waar het juist gebeurd is. Eventueel wat de modus operandi was. En, als ze de dader hebben herkend, dat ze daar ook een beschrijving van geven. Het voordeel is dat dat dan niet enkel van de organisatie uit op WhatsApp kan worden gezet. Maar ook van onderuit. Het slachtoffer kan dat zelf doen, waardoor er heel veel tijd wordt bespaard.

 

Ja, dat is natuurlijk weer iets, waar mensen op voorhand... Ze moeten zich toevoegen aan die groep. Heel veel mensen gaan dat waarschijnlijk niet gedaan hebben en gaan daar staan.

 

Moeilijk is dat natuurlijk niet. Als mensen die uitnodiging gewoon aanvaarden, dan zitten ze erop. En als ze dan bestolen worden, kunnen ze … Maar het is heel belangrijk, vooral bij die WhatsApp security-groep, dat je heel duidelijk aangeeft dat het enkel voor veiligheidsmeldingen is. Dat is trouwens iets wat in België en Nederland ook al gebruikt wordt. Door buurtbewoners en politie, die samenwerken tegen woninginbraak.

 

Als er ergens ingebroken wordt, wordt dat onmiddellijk in die WhatsApp security-groep gemeld. Op die manier zijn de anderen ...

 

Weet iedereen meteen wat er gebeurt.

 

Voilà, dus het werkt wel. Het wordt zowel in België, als in Nederland, al gebruikt. Niet op events, maar wel bij buurtbewoners, in samenwerking met politie. En het blijkt heel effectief te zijn.

 

Nu, je gaf aan dat er ook een aantal technologische middelen zijn die je als organisator kan inzetten.

 

Ja, dus WhatsApp is er één die gratis en heel effectief is, omdat het in twee richtingen kan. Een andere, het is zo dat er op de app-markt, eigenlijk geen specifieke apps zijn voor security. Voor zover ik weet. Maar er zijn er wel die daarvoor kunnen worden gebruikt. Zoals bijvoorbeeld die van CrowdCompass. Omdat die de mogelijkheid biedt om pushmeldingen te versturen. Dus pushberichten. En die bieden ook de mogelijkheid om bakens te gebruiken. Bakens, dat zijn kleine smart devices, kleine apparaatjes die je op een deur kan plaatsen, of op een muur. Het voordeel van die apparaten is, dat je daarmee de locatie kan bepalen van mensen en voorwerpen. En je kan daar ook push-berichten mee versturen. Je kan dus, als mensen een bepaalde zone betreden en jij wilt dat er op dat moment een veiligheidsmelding wordt verstuurd naar die mensen, die een bepaalde zaal betreden - want het heeft geen zin om iedereen te gaan alarmeren als er iets gebeurd is in één zaal - kan je heel specifiek naar die mensen een gepersonaliseerd bericht sturen.

 

Van: opgepast, hier zijn zakkenrollers.

 

Ja.

 

Ja, zijn er nog zo van die dingen?

 

Ja, maar dat is misschien een oproep naar de app-makers. Als je dat systeem van die bakens zou gaan combineren met een protag, dat ga ik zo dadelijk uitleggen, kan je eigenlijk gestolen voorwerpen terugvinden. Kan je de exacte locatie bepalen. Maar het probleem is: dat moet nog ontwikkeld worden, die app. Dus eigenlijk: iemand zou dat idee moeten vertalen naar de technische toepassing. Maar het lijkt mij op zich niet moeilijk.

 

Maar protag is dan iets ...

 

Een protag, ik zal er even één laten zien, dat is eigenlijk zo'n klein blokje, dat normaal samenwerkt met je iPhone. Dat is eigenlijk ontwikkeld om verloren voorwerpen terug te vinden, vooral voor sleutels. Maar je kan dat evengoed in een handtas steken, of in een portefeuille. En dat werkt samen met je iPhone. Dus u installeert hier een appje op, dat is heel eenvoudig. En die twee communiceren door middel van Bluetooth. En als die twee verder dan tien meter van elkaar zijn, beginnen die een signaal af te geven. Nu, als een pickpocket merkt dat de handtas die hij gestolen heeft, of de portefeuille die hij in zijn handen heeft, dat die plots begint te piepen, dan gaat hij die achterlaten. Want een pickpocket wil geen aandacht trekken van de mensen rond hem. En hij gaat zeker geen risico nemen om betrapt te worden. Dus dan gaat hij het laten vallen. Nu, merk je sneller dan die tien meter dat je portefeuille verdwenen is, kan je die protag ook manueel, handmatig activeren met die app. En je kan het ook omgekeerd doen. Als je smartphone weg is, kan je hem, door op dit knopje te duwen, ook laten afgaan. En er zit ook een radarfunctie op, maar die heeft zijn beperkingen. Maar als je internetontvangst hebt kan je daarmee ook min of meer de locatie bepalen. In combinatie met bakens, zou dat perfect kunnen werken. Dat je echt tot op een millimeter nauwkeurig kan zeggen: kijk, daar ligt hij.

 

Zijn er een aantal dingen die we niet mogen doen? Je hebt nu een aantal tips gegeven van dingen die we kunnen doen.

 

Ja, eerst en vooral, zoals ik al zei, pickpockets houden enorm van flessenhalzen. Dus plaatsen waar mensen echt door een opening worden geduwd. Dus als je kan, moet je die vermijden. Maar dat lukt natuurlijk niet altijd, als je een trap hebt, of een lift, of een smalle doorgang. Tenzij je die kan verbreden. In dat geval kan je daar best een security-agent zetten. Maar in uniform. Vooral om zakkenrollers af te schrikken. En dan kan je, als toevoeging, eventueel ook nog iemand van de organisatie, of een vrijwilliger, vragen om als lokaas te dienen. Dus die heeft dan een portefeuille, met enkel papier in, een protag voor als die portefeuille verdwijnt, en die laat die gewoon achteraan uit zijn broekzak steken. Zodat die eigenlijk een gemakkelijk slachtoffer wordt. En dan begeeft die zich tussen de menigte en wacht gewoon tot hij voelt dat zijn portefeuille verdwijnt, slaat alarm en dan kan die security-agent helpen bij de interventie. Dan misschien nog één laatste tip. Wat je ook zeker niet mag doen, is waarschuwingsborden plaatsen op de locatie zelf.

 

Waarom niet?

 

Omdat zakkenrollers daar ook staan. En als mensen zo'n waarschuwing zien, gaan ze onmiddellijk voelen waar hun portefeuille zit. Dan weten ze onmiddellijk waar ze moeten zijn. En ofwel signaleren ze dat naar iemand die een klein beetje verder staat. Ze gaan niet op die plaats stelen, maar tien meter verder. Of ze volgen zelf het slachtoffer en slaan gewoon een klein beetje verder toe.

 

Oké. Dat is een heel interessante tip.

 

Ja, want die borden worden zelfs soms geplaatst door pickpockets. Omdat ze het op die manier uitlokken.

 

Geweldig. Oké Dominik, dank je wel voor je komst naar de studio.

 

Graag gedaan.

 

En u, beste kijker, bedankt voor het kijken en alweer tot volgende week.

Advertenties