Transcript
Waar moet je op letten, als je een tent huurt voor jouw evenement? Ik vraag het aan Tim Smets van De Boer tenten. We hebben het over de veiligheid, de nieuwste mogelijkheden qua tentstructuren en de afweging over het kostenplaatje.
Dag Tim, welkom in de studio.
Dag Kevin.
We gaan het vandaag hebben over tenten huren. Dat is natuurlijk jullie business. Wanneer zet je nu een tent in en wanneer huur je gewoon een locatie?
Ik denk eigenlijk: je huurt een tent op het moment dat je een specialer soort evenement wilt organiseren. Op het moment dat je iets wilt doen, wat jouw evenement jouw actie er moet laten uitspringen tegenover de rest. Als je iets wilt doen wat anderen niet kunnen doen omdat ze in een vast gebouw zitten. Een tent, vind ik, heeft de voordelen: je kan er overal mee naartoe gaan, je kan het bij jou, op eigen bedrijfsterreinen houden, maar je kan er ook mee naar buiten gaan.
Dat is een mooi voorbeeld hier, op het water hé.
Ja, dat is dan letterlijk ermee naar buiten gaan. En dat toont inderdaad heel mooi, je kan ze overal kwijt. En dat is wat een vast gebouw niet heeft. Dat is altijd op dezelfde locatie, het ziet er hetzelfde uit, is even groot. In een tent heb je veel meer die flexibiliteit, om eigenlijk te doen, wat je zelf wil doen. In de maatvoering waarin je het zelf wilt, op de manier waarop je het zelf wilt.
Maar is het niet duurder dan een locatie huren?
Sowieso. Een locatie staat er, alle voorzieningen zijn er en daar is het eigenlijk maar een beetje het gebruik van de locatie die je moet betalen. Hier starten wij vanaf nul. Wij krijgen een leeg terrein en daar moet alles naartoe gebracht worden, alles moet geplaatst worden en dat brengt heel veel mankracht met zich mee. Niet alleen het bouwen van de tent, maar ook alles wat er daarna nog bij komt kijken. Want het is niet omdat de tent er staat, dat het evenement kan starten. Dat moet aangekleed worden, daar moet verlichting voorzien worden, climatisatie. Al dat soort zaken. Allemaal mensen die naar daar moeten komen. Die moeten bouwen, afbouwen. En dat maakt dat de kostprijs van een tent natuurlijk hoger ligt. Maar of de kostprijs dan opweegt tegen het effect dat je ermee kan creëren? Dit effect, om nu even hierbij te blijven, dit creëer je niet door in een andere, vaste locatie te gaan. Dit kan je alleen maar creëren, door een tent te gebruiken.
Door op die plek iets te gaan bouwen.
Ja, klopt.
Nu, je zegt, die moet opgebouwd worden, dat betekent ook dat jullie daar een bepaalde tijd voor nodig hebben. En dat is iets wat vaak wel eens wordt onderschat. Hoelang moet je dat terrein al beschikbaar hebben, vóór, en wellicht ook na, je evenement? Want het moet natuurlijk afgebroken worden ook.
Liefst wel. Wij rekenen eigenlijk, in optimale omstandigheden, dat wij ongeveer een 800 tot 1000 m² per dag kunnen bouwen. Maar dan hebben we het enkel over de tentstructuur. Dus als je telt, afhankelijk van hoe groot het evenement moet zijn, we hebben X-aantal duizend m² ruimte nodig, die moet worden opgebouwd. Per 1000 m² tel je één opbouwdag. En dan komt al de rest nog. En al de rest wordt dan meestal bepaald, in functie van: hoeveel decoratie komt er binnen? Hoeveel verlichting? Wordt er echt showverlichting opgehangen? Of blijft het er eerder beperkt? Meubels moeten nog binnen komen. Dus dat neemt allemaal meer tijd in beslag. Gemiddeld genomen, voor het merendeel van de evenementen, die in België worden georganiseerd, denk ik dat we met een drietal dagen voor opbouw altijd wel toekomen.
Dat valt eigenlijk nog mee.
Uiteindelijk valt dat heel goed mee. En in die drie dagen zit dan effectief, opbouw van de tentconstructie, in de meeste gevallen. Tenzij je echt heel specifiek gaat naar bepaalde hoogtes en met heel specifieke eisen. Meestal 1,5 dag om de tent te bouwen, 1 dag voor kleinere evenementen, 1,5 dag voor grotere evenementen. En dan nog die andere 1,5 dag gebruiken om alles binnenin te doen. En dan is dat eigenlijk klaar om specifiek ingericht te worden met standenbouw en dat soort zaken.
Kan je een tent op elke locatie zetten?
Ja, je kan eigenlijk een tent op elke locatie zetten. Wat wij zeggen, is: alles is mogelijk, alleen alles heeft ook zijn prijs. Dat is een beetje het gebeuren. Wij hebben niet echt beperkingen in locaties. Zolang wij er maar met onze materialen naartoe kunnen gaan - en dan bedoel ik ook letterlijk gaan, al wandelend zelfs, in bepaalde omstandigheden - als we daar geraken, kunnen we het bouwen.
Ja, natuurlijk, als je een kilometer te voet moet lopen met zo'n tent. Dat gaat wat meer kosten aan manuren, dan als je met de truck ernaast kunt stoppen. Dat kan ik me voorstellen.
Voilà. En vandaar: alles heeft zijn prijs. Ja, te ver wandelen met elk onderdeel van de tent, dat neemt gewoon veel meer tijd in beslag. Dus wordt het ook duurder. Als je ergens op een bergpas in Zwitserland moet komen met de vrachtwagen, ja, dat neemt ook weer tijd in beslag. Dat is ook niet een mooi grote, open parking waar je zomaar even naartoe rijdt en stopt.
Maar eigenlijk, bij voorkeur een terrein dat met de vrachtwagen bereikbaar en berijdbaar is.
Ja, klopt.
Een ondergrond die niet te drassig is en wegzakt.
Wel ja, als we inderdaad naar optimale omstandigheden gaan, dan geef je ons een heel ruime parking, waar we zo kunnen oprijden, die helemaal vlak ligt, zonder nivellering. Waar we gewoon naartoe kunnen komen, alles ... Ja, dat is optimaal natuurlijk.
Maar je kan eigenlijk ook overweg met de andere?
Ja, we kunnen met andere ook overweg. Geef gewoon een grasterrein met wat nivellering in, 30-40 cm, dat kan allemaal vlotjes weggewerkt worden. Eigenlijk is dat wat we het vaakst tegenkomen. Je krijgt een oneffen terrein. Zelfs een parking ligt niet altijd even vlak. Maar je krijgt een oneffen terrein, nivelleringsverschil, 20-30 cm, en daarop moet je uitvlakken en kan je beginnen bouwen. Dat is eigenlijk het meest voorkomende en ook tamelijk makkelijk om te bouwen.
Het is al lang niet meer gewoon een kadertent, niet? Er zijn heel wat meer mogelijkheden. Wat zijn zo de nieuwste trends?
Wel, de nieuwste trend is eigenlijk dat wij eigenlijk het woord tent nog heel weinig gebruiken. Wij spreken veel meer over structuren, of tijdelijke accommodatie. En vooral tijdelijke accommodatie vind ik heel passend. Omdat dat ook is wat wij bieden. Wij plaatsen niet meer die klassieke tent. Waar gaan we naartoe? Naar dat wat de markt vraagt, eigenlijk. Zijnde: veel meer zijwandhoogte, specifieke structuren. Je ziet er hier achteraan één staan. Zes meter zijwandhoogte. Er zijn structuren gaande tot 8 en 10 meter zijwandhoogte. Eigenlijk is de foto ideaal, want liggende panelen. Vroeger alles rechtopstaand, tegenwoordig gaan we allemaal naar liggend. De gebogen dakstructuren, zoals ook hier. Dat is weer de nieuwe stijl om naartoe te gaan. En wat dan specifiek bij ons een nieuwe evolutie is, is het aanbouwen van tentstructuren makkelijker maken. Dat wil zeggen, iedereen wil een tentstructuur met daaraan een keukentent, een inkom, een vestiaire of zoiets. En hoe kon je dat beter doen, dan gewoon iets aanbouwen? Zorgen dat het in de constructie past. Dus onze laatste nieuwe constructie heeft wings die je gewoon aanbouwt. In die wing zet je dan wat je erin wilt zetten. Geen geknoei meer met groter maken, altijd een risico dat het binnen regent. Geen aparte doorgangen meer timmeren. Gewoon één constructie met een vaste wand ertussen. Alles perfect in elkaar passend. Dat is zowat de nieuwe stijl waar we naartoe gaan.
Ik weet dat ik niet meer over tenten mag praten, maar ik doe het toch. Iets wat bij tenten ook nog opkomt natuurlijk is veiligheid. Ik denk dan vooral aan de wind. We weten nog allemaal wat er op Pukkelpop gebeurd is. Hoe is de sector sindsdien veranderd?
Het is eigenlijk zo, veiligheid altijd al meespeelde in het volledige verhaal. Ik ga niet zeggen dat het op de achtergrond meespeelde, maar het was een thema, ja, veiligheid is er, en oké, is alles veilig? Ja, het is allemaal veilig en klaar. Nu wordt er al veel meer in eerste instantie gevraagd naar: oké, jullie gaan voor ons een tent bouwen, goed, kunnen wij de veiligheidscertificaten krijgen? Kunnen wij de windberekeningen krijgen? Dat is nu eigenlijk, vanaf dag één, zowat de eerste vraag die komt en overal wordt gesteld. Dat zien we ook, merken wij, aan de aanstelling van de veiligheidscoördinatoren. Die komen op veel meer evenementen naar voor, tegenover een aantal jaren geleden. En we vinden dat een goede zaak. Want uiteindelijk is veiligheid ontzettend belangrijk en moet op 1 staan. Wij proberen ook al onze constructies te berekenen. Niet proberen, wij doen dat ook. Maar wij proberen altijd rekening te houden met de meest extreme vormen van wind, sneeuw en dergelijke. Om op basis daarvan te berekenen, om er zeker van te zijn dat, als je bouwt in de bergen, als je bouwt op open water, als je bouwt aan de kust, op het strand, dat die constructies daar ook veilig en op een goede manier kunnen staan.
Tim, ontzettend bedankt voor al deze tips.
Graag gedaan.
En u, beste kijker, bedankt voor het kijken en alweer tot volgende week.