The Making Of

Vandaag geven we je een kijkje achter de schermen van eventplanner.tv ter inspiratie voor jouw hybride evenementen. 

Kevin Van der Straeten
Reageer op deze tv aflevering

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Ook beschikbaar als podcast:

Ook via podcast:

Listen on Google PodcastsListen on Apple PodcastsListen on Shopify

Transcript

Welkom in het Eurocam Media Center, één van de grootste tv-studiocomplexen van Europa en ook de thuishaven van eventplanner. Vandaag geven we jullie een kijkje achter de schermen van eventplanner.tv. Waarom neem ik jullie nu precies mee backstage? Wel, dat is eigenlijk heel eenvoudig.

Organisatoren organiseren steeds vaker hybride evenementen, waarbij ze een deel van hun evenement live via internet uitzenden. En zo'n uitzending maken is eigenlijk net hetzelfde als een goede tv show maken, iets waar we het afgelopen jaar bij Eventplanner tv heel wat over geleerd hebben. Over hoe het moet, maar ook vooral over hoe het niet moet. En daar vertel ik jullie vandaag heel wat meer over.

 

Alles start natuurlijk in een goede redactionele voorbereiding. Wie zijn je gasten en wat ga je hen precies vragen? Maar wat je vooral niet mag doen is al je vragen volledig gaan uitschrijven, laat staan de antwoorden, want dan krijg je een heel geforceerd onnatuurlijk gesprek.

 

Voor de opname passeert elke gast hier in onze make-up ruimte. Niet voor een volledige metamorphose, wel een laagje make-up om ervoor te zorgen dat mensen niet gaan glanzen in de tv spots.

 

En hoe zitten we dan in de regie ruimte van onze studio? Alle beelden die we in de studio opnemen, komen hier live op de schermen terecht. Terwijl we ze dan hier live kunnen mixen om uit te zenden via internet voor live shows, ofwel nemen we ze meteen op op harde schijven voor latere montage.

 

En verder is ook de beeldkwaliteit ontzettend belangrijk. Het is niet omdat je iets voor internet maakt, dat je met een webcam komt. Kwalitatieve camera’s, kwalitatieve apparatuur zijn absoluut een must.

 

Maar let ook op de videocompressie, de manier waarop de video wordt samengeduwd om het internet op te sturen. Ga ook daar niet op bezuinigen, maar zorg voor een goede, kwalitatieve hoge resolutie feed. Mensen zijn het gewoon om op televisie in HD te kijken en verwachten dit ook steeds vaker op het internet. We kiezen er heel bewust voor om met op afstand bedienbare camera's te werken. Dat is heel eenvoudig, hier vanuit onze regie ruimte hebben we een paneeltje waarbij we eigenlijk de camera’s, en we hebben er 4 staan in onze studio, 4 broadcast quality camera's, die we van op afstand via dit paneeltje kunnen bedienen. Waarom doen we dat nu? Tv maken is heel duur en het duurste aspect van tv maken is de personeelskost. Als wij in onze studio 4 camera mensen moeten plaatsen en telkens een volledige dag moeten betalen, dan tikt die rekening heel snel door.

 

Hier zijn we dan, op de vaste eventplanner.tv-set. En wat valt op? Licht, veel licht, want licht is cruciaal voor elke geslaagde opname. Let er natuurlijk ook even op waar je precies gaat zitten om je uitzending te verzorgen. Een mooi decor, zoals dat van eventplanner.tv behoort zeker tot de mogelijkheden, maar heb je dat niet voor handen, geen paniek, je kan altijd een strategisch plekje op je evenement zelf zoeken of ergens voor een neutrale achtergrond, een wit doek, een zwart doek, zolang het maar neutraal is en mooi bij het thema van je evenement past.

 

Als presentator kan je natuurlijk je intro's, bindteksten gewoon van buiten leren. Maar je kan, net zoals wij hier, ook gebruik maken van een autocue en de teksten aflezen. Dat gaat een stuk vlotter, geeft een comfortabeler gevoel voor de presentator, maar let er toch even mee op. Als je dat de eerste keer doet, komt het geheel vaak niet echt geloofwaardig over. Naast leren werken met een autocue is het belangrijk te investeren in mediatraining, zeker als de host van jouw hybride evenement nog nooit voor de camera gestaan heeft. Hoe ga je om met die camera’s, welke technieken, hoe ga je zitten, waar ga je staan? En wat dan ook nog heel belangrijk is, is leer teksten schrijven voor televisie. Het is heel iets anders dan wanneer je een geschreven tekst maakt. Je moet in spreektaal leren schrijven.

 

En u beste kijker, bedankt voor het kijken en weer tot volgende week.

 

Advertenties