Transcript
Met de klimaatveranderingen neemt de kans op zwaar weer toe. Toch zijn veel organisatoren nog steeds niet of slecht voorbereid. Hans Roozen van Meteovista legt uit waarom het echt niet voldoende is zelf de buienradar in de gaten te houden.
Dag Hans welkom in onze studio.
Ja, dank je wel.
Weerbewaking voor evenementen. Waarom is dat nu eigenlijk zo belangrijk?
Het is belangrijk omdat het weer, en dan hebben we het natuurlijk met name over buitenevenementen, gewoon een grote rol speelt. We hebben in de afgelopen periode een aantal zaken gezien waarin het weer eigenlijk het evenement verstoorde. Nou, Pukkelpop is natuurlijk bekend. En dat is wel even een eye-opener geweest voor veel mensen van: Ja, het weer is niet vanzelfsprekend. Het gaat niet altijd goed, het kan ook verkeerd gaan. En ik denk dat het heel belangrijk is om daarom ook een weerbewaking af te sluiten. Om te kijken van: laat professionals voor jou het weer bewaken en probeer in de aanloopfase bepaalde beslissingen te kunnen nemen. Als je weet van: Dergelijke weertype zit eraan te komen, dan kun je natuurlijk in een soort beginfase - kun je al bepaalde acties gaan ondernemen.
Maar zou je aan een drama zoals op Pukkelpop kunnen voorkomen door weerbewaking te hebben?
Nee, voorkomen, dat kan niet. Die bui gaat natuurlijk uiteindelijk over dat gebied heen. Die kun je niet tegenhouden. Een meteoroloog kan natuurlijk wel heel goed aangeven wat voor type weer waar je mee te maken hebt. Heb je een evenement op de planning staan; over 3 dagen heb je een evenement. Dan kan een meteoroloog natuurlijk wel heel goed inschatten van: Nou het is op die dag heel mooi zonnig weer. Het is 25 graden niks aan de hand. Of de atmosfeer is dusdanig onstabiel, er zit zoveel activiteit in, dat je hele zware buien kan krijgen.
Dat kan je eigenlijk al drie dagen op voorhand gaan aangeven?
Ja, je kan het ook wel eerder. Hoe wij bij meteovista werken is dat we 7 dagen van te voren al gaan kijken van: Nou, wat voor weer is het op die dag dat het evenement plaatsvindt. En de ene situatie is de andere niet. Wat sommige situaties kun je wat langer van te voren goed voorspellen en bij andere situaties is dat wat lastiger. Maar op drie dagen van te voren kan je wel al een goede indicatie geven van: Nou, er is kans op zware onweersbuien of het is gewoon stralend weer. Soms is dat ook wel handig om te weten, want als je weet dat het heel mooi weer wordt dan - Stel dat je een gratis evenement hebt dan komen er misschien het dubbel aantal bezoekers. Dat kan natuurlijk weer andere problemen geven.
Dus als je een weerbewakingstraject doet, dan start het eigenlijk al 7 dagen op voorhand en vandaaruit ga je kijken, stap voor stap, gaandeweg dichter komt welke aanpassingen je nog kan gaan doen qua structuur?
Ja, en ik denk ook dat dat begintraject ook heel waardevol is voor een evenementorganisatie. Als je weet dat er kans op onweer is dan kun je natuurlijk bliksemafleiders gaan opstellen. Heb je kan op zware windstoten dan kan je windgevoelige dingen misschien niet opstellen of daar iets mee doen. En weet je van voorhand dat het heel mooi weer wordt, dan hoef je aan dat soort zaken wat minder aandacht te besteden. Dus ik denk dat dat heel waardevol is.
Maar dan op de dag van het evenement zelf, neem ik aan dat jullie ook nog altijd mee volgen?
Ja, natuurlijk. op de dag van het evenement - Als het heel mooi weer is, dan kijken we natuurlijk 's morgens nog even, van: Hé klopt dat nog steeds? We hebben om de 6 uur nieuwe modeldata. Dus we kijken wel of het model niet stiekem iets anders berekent. We kijken natuurlijk op satelliet- en radarbeelden van: Klopt het allemaal? Maar is het heel mooi weer dan hoef je dat natuurlijk wat minder strak in de gaten te houden. Maar op het moment natuurlijk dat er hele zware buien ontstaan, dan zorgen wij ervoor dat er iemand klaar zit die meekijkt met het evenement en die dan ook waarschuwingen geeft, mocht het misgaan, of mocht er iets heel zwaars aankomen. En dan kun je de maatregelen die je dan van tevoren hebt afgesproken-- kun je dan misschien in werking laten treden.
Wat zou dat dan bijvoorbeeld kunnen zijn zo’n maatregel?
Je kan natuurlijk denken aan - Primair kun je natuurlijk al bepaalde beslissingen nemen door bepaalde windgevoelige dingen niet op te stellen. Tenten misschien - Zorgen dat de tent dicht kan op het moment dat er - Dat soort zaken kun je doen. Je kan bijvoorbeeld denken aan mensen naar het minst risicovolle gedeelte van je evenementterrein te brengen op het moment dat er iets gevaarlijks is. Dat soort beslissingen, daar kun je natuurlijk aan denken. Kijk, heb je een heel groot evenement en zijn daar 50.000 mensen die kun je natuurlijk niet in 10 tot 15 minuten allemaal wegkrijgen...
Dat is misschien nog gevaarlijker dan…
Klopt...
...dan die regenbui.
Ja, wij zijn natuurlijk wel meteoroloog. Wij hebben weinig kennis van crowd control en dat soort zaken, maar we kunnen daar wel in meedenken. We kunnen natuurlijk wel kijken wat voor een evenementorganisator het makkelijkste werkt.
Maar op het moment dat er een zware storm begint te ontwikkelen dan nemen jullie direct de telefoon om die organisator te verwittigen?
Ja, wij proberen in een zo vroeg mogelijke tijd, waardevolle informatie over te brengen. Dat is eigenlijk onze taak op het moment dat het evenement gaande is.
Ja, maar kan je dan eigenlijk als organisator - Want op internet staat er voldoend weerberichten - Ik kan zelfs tot op de gemeente gaan. Ik kan de buienradar in de gaten houden. Is dat dan niet voldoende?
Nou, ik denk dat het slim is om een geoefende meteoroloog naar buienradar of naar radarbeelden te laten kijken en niet iemand die dat erbij doet. Er zijn bepaalde ontwikkelingen in buiensituaties die een meteoroloog snapt en herkent. En ik denk dat iemand die dat niet gewend is, of niet daarin opgeleid is, dat niet kan. Dus ik denk dat het goed is om dat aan een meteorologisch bedrijf over te laten, oftewel getrainde meteorologen. Ik denk ook dat de weersverwachting die u kan lezen op webpagina's en dat soort zaken, in de krant, zijn algemene weer berichten. De weerberichten, of de berichten die wij maken voor een evenementenorganisatie, gaan met name om risico's, van: Wat is het risico op onweer? Wat is het risico op windstoten? Hoe hoog kunnen die windstoten zijn? Dat soort zaken dat vind je eigenlijk niet terug natuurlijk in de krant en op internet.
En dat kan je heel goed voorspellen?
Ja, zo goed mogelijk. Dus we kunnen dat natuurlijk niet - Ik kan niet voorspellen dat - of verwachten moet ik eigenlijk zeggen- dat om kwart over tien een windstoot van 112,5 kilometer...
Zou wel handig zijn…
Zou mooi zijn, ja. Nee, dat lukt niet. Maar ik denk wel dat de meteoroloog wel - Dus het beste wat we nu kunnen, de stand der technieken, dat is het maximale wat je kan bereiken, kun je daarmee, in feite, in huis halen. Als je dat op die manier organiseert.
Je ziet het vaker gebeuren: slecht weer, onweer, enzoverder. Heeft dat dan met klimaatveranderingen te maken?
Klimaatveranderingen, en dan hebben we het met name over de opwarming van het klimaat, want het kouder worden van het klimaat is ook klimaatverandering, maar vooral dus het warmer worden, betekent dat de atmosfeer meer energie heeft. Dus met name ontstaan er niet meer buien, maar de buien die ontstaan kunnen wel zwaarder worden. Die buien bevatten meer energie, dus windstoten kunnen zwaarder uitpakken. De kans op onweer, dat soort zaken. Er kan meer neerslag uit vallen. Dus eigenlijk, de extremen nemen in dat geval wel toe, ja.
Dus het wordt eigenlijk gaandeweg belangrijker om weerbewaking in te zetten?
Ja, dat gaat natuurlijk niet per dag, en ook niet perse - Maar dat is wel een langzaam traject waar we in zitten en je merkt geleidelijk wel dat de buien die ontstaan ook in de buurt van Nederland en van België - Andere landen hebben er al wat langer problemen mee. Als je kijkt in Amerika: daar hebben we hele andere type buien met flinke tornado’s en noem maar op. En in Nederland en België is dat op dit moment nog wat minder heftig. Maar je ziet geleidelijk wel dat die fenomenen ook wel wat toenemen. Ik heb geen echte, acute data, waar ik van kan zeggen; ik heb de laatste 30 jaar eens gepakt en ik heb eens gekeken. Dat zou misschien nog wel een aardig zijn om dat op die manier te bekijken. Maar je ziet, het is vooral een theoretisch verhaal. Dat als je zegt: Ok, als de atmosfeer meer energie bevat, dan neemt de kans op schade geleidelijk ook toe. Dus dat is wel een - Die twee kun je wel aan elkaar koppelen, in dat opzicht.
Ik kan me voorstellen dat een heel groot evenement, een festival, die hebben budgeten daarvoor. Maar is dat ook als kleine organisator betaalbaar om weerbewaking in te zetten?
Ja, dat kan ik natuurlijk niet voor die organisatie invullen. Ik ken hun budget niet. Het is natuurlijk wel zo dat op het moment dat je een professioneel bedrijf in huis haalt, dan gaat het niet over tientjes. Dat is iets meer. Het gaat niet over tientallen euro’s.
Kan je een idee geven over welk budget je ongeveer spreekt?
Nou, op dit moment, wat Meteovista doet, die heeft een basisbedrag, ik geloof van 375 euro. Voor, vanaf 7 dagen van te voren tot de dag dat het evenement is. Daarin gaan we dus kijken wat de risico’s zijn, nemen we contact op met de klant, dan zit er ook een logfunctie in. Dus wij loggen op het moment alles wat er gebeurt. En mocht het zo zijn dat het echt nodig is dat iemand ook echt de boel gaat bewaken. Dus dat ik een meteoroloog in moet zetten om dat evenement ook echt te gaan bewaken, dan wordt het duurder. En ik denk, geloof ik, dat we dan op 750 euro zitten. Dat is wel een all-in-prijs voor de hele dag.
Maar in verhouding tot de risico’s die je anders zou nemen, door het niet te doen, is het misschien best wel te verantwoorden?
Ja, ik denk zeker dat het—Kijk, aan de ene kant laat je natuurlijk ook zien dat je als organisatie serieus daarmee bezig bent. Dus dat je zegt van: Ok, wij vinden dat belangrijk om te doen en daarom sluiten we dat af. En je ziet dus, helaas, in sommige gevallen dat het ook echt nodig is. Het Pukkelpop—Maar ja, er zijn ook in Nederland bepaalde evenementen die echt zware problemen hebben gehad door extreem weer.
Ja. Ik vind het heel interessant. Ik heb heel veel bijgeleerd vandaag. Heel hartelijk dank voor je komst naar de studio.
Ok, geen dank.
En u, beste kijker, bedankt voor het kijken en alweer tot volgende week.