Organisatoren en gemeenten die vanaf augustus grote evenementen (>400p indoor of >800p outdoor) in Vlaanderen willen organiseren, kunnen daarvoor terecht bij een nieuw CERM evenementenloket. Dat loket zal op vraag van de Vlaamse regering lokale besturen helpen bij de behandeling van de aanvragen.
Vanaf 1 augustus zijn voor evenementen volgende regels van kracht: voor evenementen die binnen doorgaan mogen tot 400 mensen aanwezig zijn, voor evenementen die buiten doorgaan staat de limiet officieel op 800. Daarnaast moeten organisatoren de richtlijnen van het Covid Event Risk Model (CERM) volgen. Maar de Nationale Veiligheidsraad liet eerder al weten dat organisatoren die een 'vaste infrastructuur' hebben, zoals theaters, congreszalen en ook sportstadions, uitzonderingen konden vragen op de aantallen als ze een zittend publiek hebben en als alle veiligheidsvoorwaarden gegarandeerd zijn. Ze mogen daarvoor aankloppen bij het lokaal bestuur.
Om de aanvragen te stroomlijnen, komt er nu één Vlaams aanspreekpunt: het CERM evenementenloket. "De aanvragen die bij de burgemeesters binnenkomen, zullen via het zogenaamde CERM-loket geanalyseerd worden door eventspecialisten van de Vlaamse overheid en meteen ook voorgelegd worden aan virologen van de GEES en de bevoegde minister(s)", legt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) uit aan VRT nieuws. "Finaal resulteert dat in een eensluidend advies aan de burgemeesters, die zo een gemotiveerde eindbeslissing kunnen nemen."
Door te werken met een gedigitaliseerd evenementenloket moet door heel Vlaanderen een gelijkwaardig advies uitgebracht door dezelfde eventspecialisten. "Voor kleinere gemeenten die zelf minder expertise in huis hebben, is dat erg welkom", zegt de minister nog. "De komende dagen zetten we samen met de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) de puntjes op de i om de procesflow maximaal digitaal te organiseren met een zo kort mogelijke doorlooptijd."
"Net zoals het geval was tijdens de coronacrisis, zullen de lokale besturen ook in de relancefase een grote verantwoordelijkheid dragen", vult Vlaams minister van Binnenlands bestuur Bart Somers (Open VLD) aan. "Het zal de lokale burgemeester zijn die in veel gevallen moet beslissen of een bepaald evenement in zijn gemeente of stad kan plaatsvinden. Burgemeesters zijn het best geplaatst om zo’n beslissing te nemen, maar krijgen daarbij natuurlijk wel graag advies. Met de start van het evenementenloket ondersteunen we de lokale besturen en bieden we perspectief aan de organisatoren van evenementen. Zij hebben deze coronacrisis extra hard gevoeld. Het is goed nieuws dat ons maatschappelijk leven stilaan terug op gang komt."
De Vlaamse regering wil het CERM-loket zo snel mogelijk operationeel hebben en zal de komende dagen samen met alle betrokken Vlaamse ministers de structuur finaliseren en de lokale besturen verder informeren over alle praktische details.