Wat als er een 2de wave komt? De aanbevelingen van GEES

Wat als er een 2de wave komt? De aanbevelingen van GEES

Hoe kijkt de GEES, de expertengroep die België uit de coronacrisis moet loodsen, naar de komende maanden? En wat als er een tweede golf komt?


VRT NWS kon het recentste rapport inkijken en zet de belangrijkste bevindingen op een rij. Het mag duidelijk zijn: de GEES - de expertengroep die België uit de coronacrisis moet loodsen - maakt zich zorgen. Niet alleen omdat het aantal besmettingen langzaam stijgt, ook omdat de contactopsporing nog altijd niet op punt staat. 


Maar wat raadt de GEES aan? We lijsten hier de belangrijkste aanbevelingen op die impact hebben op de eventsector. Let wel: het gaat hier louter om aanbevelingen, het is uiteindelijk de Veiligheidsraad die de knopen doorhakt.


In het rapport staan een aantal concrete aanbevelingen voor een volgende versoepeling:

  • Bij 'zittende evenementen' - denk aan cinema's, concertzalen waar er gezeten kan worden, auditoria - is het sinds vorig weekend verplicht om een mondmasker te dragen. Bezoekers moeten daarbij ook de afstand van 1,5 meter respecteren. Maar, zo zegt de GEES, eigenlijk kan die afstand nu verkleind worden tot 1 à 1,2 meter, net omdat de mondmaskers nu verplicht zijn. 
  • Voor september adviseert de GEES om de limiet van het aantal bezoekers tijdens evenementen op 400 mensen binnen, en 800 mensen buiten te houden. Áls de situatie het toelaat, kan dat aantal in oktober opgetrokken worden tot 800 mensen binnen en 1.600 buiten. 
  • Voor de GEES staat het vast dat discotheken en dancings voorlopig dicht moeten blijven, "zolang de epidemie actief is". 
  • Voor de beurzen zou een heropening wél overwogen kunnen worden, als er genoeg veiligheidsmaatregelen ingebouwd worden.



Wat bij een tweede golf?

Maar, wat als? Wat als we op een tweede golf - en een eventuele nieuwe resem maatregelen - afstevenen? Ook daar wordt nu al volop over nagedacht, zo blijkt uit het rapport. Voor de economie pleit de GEES voor het 'reverse approach'-principe, een omgekeerde aanpak dus. Dat betekent dat bedrijven die het laatst opnieuw opengingen, als eerste opnieuw zullen moeten sluiten. Dus eerst zullen sportieve en culturele evenementen geschrapt worden, daarna zullen horecazaken en winkels moeten sluiten. "Het hele land in lockdown", zoals dat half maart gebeurde, daar zijn de experten echter allesbehalve voorstander van. Ze zien meer in gerichtere maatregelen per regio.

Bron: VRT NWS 16/07 via License2Publish - Foto: iStock

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Hoe neem je beter beslissingen bij het plannen van je evenement?

Hoe neem je beter beslissingen bij het plannen van je evenement?

Klaar voor Festivak 2024? Het aftellen is begonnen!

Klaar voor Festivak 2024? Het aftellen is begonnen!

Event naambadges ontwerpen als een pro: de ultieme gids voor effectieve en aantrekkelijke badges

Event naambadges ontwerpen als een pro: de ultieme gids voor effectieve en aantrekkelijke badges

Advertenties