Harde klap voor Belgische evenementensector nu versoepelingen uitblijven

Harde klap voor Belgische evenementensector nu versoepelingen uitblijven

Er komt voorlopig geen fase 5 in de versoepelingen, zo zei minister van Volksgezondheid Maggie De Block na afloop van het Overlegcomité. Dat is slecht nieuws voor de evenementensector in België, die al maanden op perspectief voor het najaar rekende. Onze redactie verzamelde de reacties uit de sector in verschillende kranten.


Evenementen zijn al mogelijk tot 200 mensen indoor en 400 outdoor. De brede evenementensector, gaande van concert- tot beursorganisatoren, had gehoopt dat dat vanaf 1 augustus zou worden opgetrokken tot 400 personen indoor en 800 outdoor zoals eerder aangekondigd. "Maar die versoepeling is van de baan nu de coronacijfers weer oplopen", zei minister De Block.  


"Voor de evenementensector is dat ronduit dramatisch", verklaart Bruno Schaubroeck aan de VRT redactie. "Volksgezondheid komt op de eerste plaats, ook voor ons, we zijn daar heel actief mee bezig. We hebben aangegeven daar al werkend proberen uit te geraken, maar dat is nu zelfs niet meer aan de orde."



Kritisch voor beleid

Ook bij het Antwerpse Sportpaleis zijn ze teleurgesteld. "Voor het Sportpaleis zelf maakt dit niet zoveel verschil: de internationale artiesten die wachten toch met hun tournee tot heel Europa weer vrij is", legt CEO Jan Van Esbroeck uit aan de redactie van VRT nieuws. "Maar het is bijzonder jammer voor de wat kleinere zalen die wij ook uitbaten. Hun perspectief is nu vakkundig de kop ingedrukt. Voor hen is het terug naar af. Dat was niet verenigbaar met het normale concertleven, maar het gaf ons wel de mogelijkheid om in de Lotto Arena eventueel evenementen als tennistoernooien of basketbalwedstrijden te organiseren. Maar goed: de huidige context laat niet toe om daar zelfs maar op te hopen."


Hij had ook gehoopt vanaf augustus, mits de nodige veiligheidsmaatregelen, in de Lotto Arena evenementen te kunnen organiseren met nog meer dan 800 mensen. Dat was een uitzonderingsmaatregel die ook op tafel was gelegd door de Nationale Veiligheidsraad voor grote evenementenzalen en bijvoorbeeld ook sportstadions.


Met alle respect, maar die app moest op 8 juni klaar geweest zijn, toen de horeca openging


Van Esbroeck zegt dat "er toch wel kritische vragen te stellen vallen" over de prioriteiten die de overheid heeft gesteld bij de versoepelingen na de lockdown. "Men heeft een bepaalde verantwoordelijkheid gelegd bij mensen die die niet kunnen dragen. Dat zeg ik met alle respect voor die mensen, maar het is niet aan cafés of restaurants om aan 'crowdcontrol' te doen. Die hebben die expertise niet, die kunnen dat niet. Ik vind eerlijk gezegd dat het beleid nogal lichtzinnig was."


"Ik lees dat zowaar besloten is wie de app voor contacttracing gaat maken. Met alle respect, maar die app moest op 8 juni klaar geweest zijn, toen de horeca openging. Met een beetje pech is die nu pas klaar nádat er een vaccin is. Dus ik denk dat hier het paard achter de wagen is gespannen."



Brain­­­drain dreigt voor eventsector

In De Standaard zegt Mike Naert van de Leuvense concertzaal Het Depo dat talent uit de sector zal verdwijnen. "Je kunt van goede mensen in deze sector niet verwachten dat ze een jaar lang tijdelijk werkloos blijven. Ze zullen naar andere sectoren overstappen. Ik hoorde al van vertrekkers bij het Sportpaleis. Bij Stageco, een wereldtopper inzake podiumbouw, werken bijvoorbeeld goede in­genieurs die meteen in de bouw aan de slag kunnen. Het probleem is dat je die mensen bij de heropstart van de sector niet kan missen."


Je kunt van goede mensen in deze sector niet verwachten dat ze een jaar lang tijdelijk werkloos blijven.

 

"Met de huidige voorwaarden is het onmogelijk rendabel te werken. Met de social distancingregels kunnen wij slechts 200 mensen binnenlaten in onze zaal. Daarmee kan je niet rendabel een concert organiseren. Wij hebben per jaar dertig tot veertig uitverkochte - 900 toeschouwers - avonden én een goede toog nodig om winst te maken.  Misschien kunnen wij in het najaar kleine, beloftevolle bands uit België of de buurlanden programmeren, maar die concerten zullen verlieslatend zijn."



Steun noodzakelijk

Bruno Schaubroeck is iets minder streng: "Dit viel niet te voorspellen. Wij proberen constructief samen te werken met de experten en er lagen een aantal goede voorstellen op tafel." Maar, zo klinkt het wel, de evenementensector zal nu moeten teren op economische en financiële steun."


De drie seizoenen van onze sector zijn in 2020 geschrapt, dus wij verwachten nu heel concrete economische en financiële maatregelen


"Extra steun zal nodig zijn als we na deze crisis nog iets van muzikale activiteiten willen hebben", beaamt Van Esbroeck. "Hierdoor zal opnieuw een heel grote groep mensen en toeleveranciers in onze sector in nog troebeler water terechtkomen. Er zullen heel veel reddingsboeien moeten worden uitgegooid, wil men vermijden dat de hele sector onder water verdwijnt." Hij heeft er wel goede hoop in, voegt hij eraan toe. "Ik heb wel het gevoel dat het beleid op dat vlak zijn verantwoordelijkheid begint te nemen."


"Een kwart van de eventbureaus, licht- en geluidsbedrijven, cateraars en podiumbouwers zal dit nu al niet overleven. Maar liefst 20.000 jobs weg", voorspelt de Alliantie van Belgische Eventfederaties aan de HLN. Ook in Nederland zien de vakverenigingen het somber in. Zij zien 1 op 2 banen verloren gaan als er niet snel steun komt.

Bron: VRT, De Standaard, HLN 22/07 via License2Publish - Foto: iStock

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

5 foute redenen om eventtechnologie te gebruiken

5 foute redenen om eventtechnologie te gebruiken

Cybersecurity in de evenementenbranche: zijn we klaar voor de storm?

Cybersecurity in de evenementenbranche: zijn we klaar voor de storm?

Productlancering onder de Spaanse zon

Productlancering onder de Spaanse zon

Advertenties