Het Belgische Overlegcomité heeft beslist om vanaf maandag, net zoals in Nederland, de horeca weer een maand lang te sluiten. "Evenementen mogen nog, maar met minder publiek", schrijven de kranten De Standaard en Het Laatste Nieuws.
Premier Alexander De Croo zegt op een persconferentie dat België zich momenteel 'in fase vier' bevindt. De horeca moet een maand lang toe, er komt een avondklok (van middernacht tot 5u s'ochtends), nauwe contacten worden beperkt tot 1 persoon en telewerken wordt verplicht. "Ik besef dat deze maatregelen voor veel mensen onrechtvaardig aanvoelen, maar jammergenoeg is dit virus onrechtvaardig: het treft de zwaksten", waarschuwde hij. "Wij Belgen zijn erg gehecht aan onze vrijheid, maar ook aan onze gezondheid. We zetten deze stap terug om hierna allemaal deze stap vooruit te kunnen zetten."
Wat weten we al over evenementen?
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (S.PA) gaf aan dat marketen en evenementen wel nog kunnen doorgaan. Kleine kermissen met niet meer dan 200 mensen kunnen ook nog. Maar kerstmarkten, 'dat kan niet'. Ook 'wintertochten' zullen niet kunnen plaatsvinden.
"Er zijn heel wat protocollen gemaakt met de event-, cultuur- en sportsector over hoe je iets veilig organiseert. We zitten in een moeilijke situatie. In vergelijking met vorige week zijn we terechtgekomen in het hoogste alarm. Eigenlijk moeten die protocollen herbekeken worden. We nemen daarvoor een week de tijd. Voor activiteiten die niet vallen onder de protocollen geldt een beperking van veertig mensen. Tegen einde van volgende week verwachten we dat we de aanpassing van de protocollen rond hebben. Tot dan kunnen zaken normaal doorgaan. Waarvoor geen protocol bestaat, zijn nog maximaal 40 personen toegestaan." Er komt een verbod op de verkoop van drank en voeding.
Of het op deze manier überhaupt rendabel kan zijn om evenementen te organiseren is maar de vraag...
Geen trouwfeesten, communiefeesten, ...
Recepties en banketten met een professionele catering zijn verboden (die mochten eerder nog wel), behalve in hotels voor de verblijvende gasten en de koffietafel bij uitvaarten (max. 40 personen). Dus ook geen trouwfeesten, communiefeesten, ...
"Nee, het zou heel oneerlijk zijn tegenover restaurants als we banketten of feesten met traiteurs nog laten doorgaan", zegt Vandenbroucke. "Voor het sluiten van banketten, staand of zittend, gelden dezelfde argumenten als voor restaurants. Er is één belangrijke uitzondering, en dat is een koffietafel na een begrafenis. Dat mag met niet meer dan veertig mensen, maar het kan wel. Je sterft namelijk maar één keer, en je hebt maar één keer een begrafenis van familie of vrienden waarop je uitgenodigd wordt."
We willen niet dat mensen feestjes thuis organiseren.
"Verbod om in de openbare ruimte rond te lopen tussen middernacht en vijf uur 's ochtends. Verplaatsingen voor het werk en om dringende medische redenen zijn natuurlijk toegelaten. Waarom doen we dat? We doen dat omdat we niet graag hebben dat mensen feestjes thuis organiseren. Het is echt niet goed."
'Niemand loslaten'
"Ik ben me zeer bewust dat hier een zware economische kost aan vast hangt. Weet dat de federale en de deelstaatregeringen alles op alles zetten. We gaan niemand loslaten. We gaan de overbruggingspremie voor zelfstandigen die de deuren moeten sluiten verdubbelen. We voorzien vanuit de federale regering een tijdelijke kwijtschelding van de RSZ-vergoedingen", aldus De Croo.
"We hebben in maart en april bewezen wat we kunnen. We hebben bewezen dat er een enorme solidariteit is om deze cijfers te doen dalen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat we dat een tweede keer zullen kunnen."
Bruno Schaubroeck, woordvoerder van de Event Alliantie: "Niemand loslaten, dat klinkt alvast positief en het staat genoteerd. We zijn zeer tevreden dat deze regering eindelijk werk maakt van de zaken waar we al maanden achter vragen. Maar hopelijk laten ze ook over 4 weken niemand los. We hopen echt dat deze regering beseft dat als straks Café De Reisduif opnieuw opengaat, wij nog lang niet opnieuw aan het werk kunnen. Afhankelijk van het soort evenement, is er minimum drie maanden nodig om alles voor te bereiden. De eventsector heeft sinds maart maar liefst 80% van zijn omzet zien verdwijnen en dat zal ook nog zo zijn voor een groot deel van 2021. Het spreekt dus voor zich dat er een structurele langetermijnoplossing nodig is om verdere catastrofes en drama’s in onze sector te voorkomen."
De eventsector heeft zich tot hiertoe altijd constructief opgesteld. Ze wil dat zelfs letterlijk doen en denkt na over praktijkgerichte oplossingen voor de zorgsector. "Ook voor ons is het een absolute prioriteit dat de zorgsector overeind blijft"” zegt Schaubroeck. "We bekijken de mogelijkheden om onze mensen in te zetten waar dat kan. Wij kunnen helpen en willen graag de handen uit de mouwen steken. Iedereen, elke sector in dit land, heeft er alle baat bij dat we de curve zo snel mogelijk tot een minimum krijgen."
Erop of eronder
"De evenementensector balanceert al maanden op de rand van de afgrond en de houding van de regering zal bepalend en cruciaal zijn voor de verdere toekomst. Gesteld dat die er al is", gaat Bruno Schaubroeck verder. "Dit is de keiharde realiteit: dat fijne festival, die interessante beurs, dat boeiend congres, die motiverende teambuilding, dat gezellige trouwfeest, uit de bol gaan op een concert, een ondernemersforum met nieuwe inzichten, zelfs die politieke speech; als er door de regering niet snel en daadkrachtig wordt ingegrepen met ondersteuningspakket op lange termijn, dan is er na corona gewoon geen sprake meer van een Belgische evenementensector."
België behoort tot de absolute wereldtop m.b.t. de internationale event- en entertainmentindustrie. Als U2, Pink Floyd en Metallica op wereldtournee trekken, spelen ze steevast op een Belgisch podium; als een internationale luchtvaartshow plaatsvindt, bestaat het tentendorp uit Belgische structuren; Olympische openingsceremonies gebeuren met Belgische videoprojectoren en lichtfirma's; van Las Vegas tot Hong Kong zijn het Belgische regisseurs die adembenemende shows ontwerpen, Beyonce verschijnt als bij toverslag op een podium door Belgische technologie. Rock Werchter, Graspop, Pukkelpop, Tomorrowland, Memorial Van Damme, ... elk jaar ook goed voor tienduizenden buitenlandse toeristen.
Vaarwel Belgisch talent van topniveau
Bruno Schaubroeck: "Al die Belgische paradepaardjes maar ook de tientallen bedrijven onder hen staan op het punt om de deuren definitief te moeten sluiten of naar het buitenland te verhuizen. Gepassioneerde medewerkers en freelancers zullen de eerste en grootste slachtoffers zijn door het gebrek aan vertrouwen, steun en inzicht van de overheid. En in plaats van export wordt het dan import. Buitenlandse bedrijven die wel de juiste steun krijgen (in Nederland tot € 320.000 nu al toegezegd tot einde juni 2021 – in Duitsland tot € 150.000) zullen het hier dan komen doen, want onze eigen bedrijven zullen dan verdwenen zijn. In een bloedrode agenda kan je niets meer in het rood omcirkelen, maar dat 15 november gemarkeerd staat, mag wel duidelijk zijn. De sector rekent op een lange termijnvisie tegen dan."
Bron: De Standaard, HLN
De kleinere hostess diensten zijn op stervens na dood.