#Onze hoop groeit dat de zomer van 2021 er één wordt zoals die van 2019, met evenementen en grote festivals. Maar ondanks de komst van hét vaccin, miljoenen sneltests en een nieuwe paper over slimme massatesting, blijft dat voorlopig wishful thinking, helaas.
Als er binnenkort een vaccin beschikbaar is, moeten Nederlandse festivals en poppodia onderscheid kunnen maken tussen wie gevaccineerd is en wie niet. Dat zegt Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals in de Nederlandse krant Trouw. Zijn koepelorganisatie verenigt zowat alle grote Nederlandse festivals met kleppers als Pinkpop, Lowland, Best Kept Secret en verschillende grote concertzalen.
"Als sneltests op de markt komen en betrouwbaar geacht worden door de overheid en de virologen, denken we aan een systeem waarbij je zo'n test kunt verwerven samen met je ticket", zegt Bruno Schaubroeck, de woordvoerder van de Alliantie van Belgische Eventfederaties aan VRT NWS. "Op die manier kunnen we garanderen dat je op een veilige manier het concert, festival of live-ervaring kunt bijwonen."
Schaubroeck legt daarvoor wel de bal in het kamp van de overheid. "Het is de overheid die -in overleg met de virologen- moet beslissen wat er kan gebeuren", zegt hij. "We kunnen geen sneltesten invoeren die niet door de overheid aanvaard worden. Zij gaan beslissen wat er kan en wat niet, maar we denken wel dat die sneltesten een deel van de oplossing kunnen zijn." Veel andere coronamaatregelen zullen vermoedelijk ook nog altijd van kracht zijn.
Zo'n systeem aangevuld met testresultaten of eventueel vaccinatiegegevens zou een goede oplossing kunnen zijn om toch weer grotere evenementen te organiseren, maar zover zijn we voor alle duidelijkheid nog lang niet. Door de coronamaatregelen ligt de hele sector zo goed als stil en verwacht wordt dat het nog wel even kan blijven duren.
Het hart van Jan Van Esbroeck, CEO van onder andere het Sportpaleis, de Lotto Arena en de Ethias Arena, heeft een klein sprongetje gemaakt met al het hoopvolle nieuws dat de voorbije dagen de wereld werd ingestuurd. "Er liggen oplossingen in het verschiet", zegt hij. Hij heeft het onder andere over de uitbreiding van de testcapaciteit in ons land en de miljoenen coronasneltests waarvan het resultaat 15 minuten later al bekend is.
Sneltests kunnen optredens weer mogelijk maken. Maar ze zullen toch nóg sneller moeten: wij kunnen geen 20.000 mensen een kwartier laten wachten aan de zaal.
Wie weet zouden die tests volgende zomer ook ingezet kunnen worden op concerten en festivals. "Er werd de voorbije weken al over nagedacht, maar we hebben - in tegenstelling tot de Europese Commissie - nog geen grote bestelling geplaatst", lacht hij. "Sneltests zouden inderdaad een oplossing kunnen zijn om optredens weer mogelijk te maken, maar ze zullen dan toch wel goedkoper moeten én nog iets sneller: we kunnen geen 20.000 mensen een kwartier aan de deur van onze zalen laten wachten op hun resultaat."
De testresultaten zouden dan bijvoorbeeld kunnen opgenomen worden in de bestaande Coronalert-app. "We hebben -toen het nog mocht- bij een tennistoernooi een test gedaan met een volautomatische toegangspoort die openging als je die app gedownload had", legt Van Esbroeck uit.
Grootheidswaanzin
Alleszins, er brandt licht aan het einde van de tunnel. Dat zeggen ook wetenschappers. "Stapje voor stapje zal het leven makkelijker worden", sprak viroloog Johan Neyts (KU Leuven) in Het Laatste Nieuws, nadat bekend raakte dat we allicht in de lente het veelbelovende coronavaccin van Pfizer zal kunnen uitdelen. "Er openen heel wat deuren om deze epidemie veel beter te beheersen", zei dan weer professor microbiologie Herman Goossens (UAntwerpen). Als hoofd van de taskforce Testing heeft hij het over het nieuwe, nationale testplatform met de acht superlabo's die tot 110.000 testen per dag zullen kunnen afnemen: "De capaciteit zal fors toenemen."
En er verscheen deze week nog een ander hoopvol bericht: dat het aantal coronabesmettingen in enkele maanden naar nul (!) kan, als we elke burger elke week testen. Geen 'grootheidswaanzin', maar perfect haalbaar, concluderen enkele biostatistici, immunologen en computerwetenschappers van de UHasselt, de UAntwerpen en de VUB. "Massatesting zou een mogelijke strategie zijn om de derde golf te helpen voorkomen. Als 80% van de bevolking zich wekelijks laat testen en 90% in isolatie gaat indien nodig, geven onze modellen aan dat de screening kan slagen", zegt postdoctoraal onderzoeker Pieter Libin (UHasselt). Dagelijks zouden voor zo'n massale screening, aan de hand van 'pools' van mensen, ongeveer 70.000 stalen gereserveerd moeten worden. Met de uitgebreide testcapaciteit goed nieuws dus. Ook met het oog op volgende zomer.
Veel water naar zee
Maar helaas, de wetenschap - in deze vertolkt door biostatisticus Geert Molenberghs (UAntwerpen) - zet ons ook snel weer met beide voeten op de grond. Een volle Rock Werchter-weide? Dat plan gaat hoogstwaarschijnlijk niet door. "Met de technologie zoals we die nu hebben, is dat wishful thinking", zegt hij. "Met tests alleen zullen we dit niet kunnen oplossen. Ergens een halfuur aanschuiven is uit den boze. Een rij is een superverspreidingsplek en geeft iemand net de tijd om anderen te besmetten. Kleinschalig georganiseerde activiteiten buiten zullen wel kunnen, met goede ventilatie, afstand, mondmaskers."
Hij verwijst nog naar het laatste nieuwsbericht: "Elke burger elke week testen is onhaalbaar. Dat betekent 11 miljoen tests per week, een enorm logistieke operatie. Wekelijks doen we er nu gemiddeld 250.000. Dat zouden er dus 40 keer meer moeten worden." Hij besluit: "Er is nog veel tijd tussen nu en de zomer, en wie weet waar we dan staan met het test- en vaccinatiebeleid? Maar één ding staat vast: we moeten nog veel water naar de zee dragen."