"De bedrijven in de evenementensector zijn door de overheidsmaatregelen 'in brand gezet' om in het algemeen belang de coronacrisis te bezweren", dat schrijft het Evenementen Toeleveranciers Collectief (ETC) in een persbericht aan onze redactie.
"Dit begrijpen we, maar dan moet er vanuit de overheid wel volledige steun komen om deze 'brand' te blussen."
Evenementen Toeleveranciers Collectief (ETC)
Nu de crisis blijft voorduren en de stip aan de horizon voor de evenementenbranche uitblijft, voelen diverse brancheverenigingen van toeleveranciers van evenementen zich genoodzaakt om zich te verenigen. Ze willen via het Evenementen Toeleveranciers Collectief (ECT) de gezamenlijke pijnpunten nóg beter in beeld te brengen. In het collectief zijn verenigd: Front of House suppliers (FOH), Branchevereniging van Nederlandse Tentenverhuurbedrijven (TVD) en Vereniging Technisch Toeleveranciers Evenementen (VTTE).
ETC roept op tot...
1/ Een snelle totstandkoming van Evenementenbranchemodule
"Met de openstelling van de TVL Q4 2020 móeten de bedrijven weten voor de beste regeling is om aan te vragen; de TVLQ4 2020, of de Evenementen Branche Module. Men tast hiervoor nu volledig in het duister."
2/ Verbreding TVL Q4 2020
"Het moet mogelijk gemaakt worden dat wanneer bedrijven meerdere goedgekeurde SBI-codes hebben, men op basis van waar het omzetverlies zit, kan kiezen voor de secundaire code en niet dat de hoofdcode automatisch van toepassing is. In de eerste code zit soms niet het omzetverlies."
3/ Plafond TVL-regeling
"Het plafond voor de grote kapitaalsintensieve bedrijven van €30.000,- per maand dat nu opgenomen is in de TVL-regeling moet eraf. Door dit plafond krijgen deze bedrijven té weinig steun om voort te blijven bestaan."
4/ Geen NOW3 boetes voor bedrijven die op verzoek van overheid reorganiseren
"Wanneer in de NOW3 de indirecte boetebepaling in stand wordt gehouden, worden ondernemers met een lagere loonsom dan de referentieperiode zeer hard getroffen. Het gevolg is dat bedrijven verder moeten saneren om te overleven, waardoor de banen die er nu nog zijn alsnog verloren zullen gaan."
"De nood van de bedrijven is enorm hoog. Het water stond aan de lippen, ging vervolgens over de lippen, en nu dreigt men te verdrinken. We luiden daarom gezamenlijk met grote bellen de noodklok. Wij, de evenemententoeleveranciers, zijn dé ruggengraat van de evenementensector en maken een zeer belangrijk deel uit in deze keten. Al deze bedrijven zitten sinds 15 maart in een volledige lockdown en hebben hun bijdrage gedaan. Nu wordt het tijd voor volledige compensatie van alle loonkosten en vasten lasten zodat deze bedrijven kunnen blijven voortbestaan."