Heb je binnenkort een coronapaspoort nodig voor trouwfeesten en bedrijfsfeestjes? Overlegcomité moet

Heb je binnenkort een coronapaspoort nodig voor trouwfeesten en bedrijfsfeestjes? Overlegcomité moet

Een coronapaspoort om deel te mogen nemen aan een trouwfeest of een bedrijfsfeestje, daar vraagt de evenementensector al maanden om. Maar het is het Overlegcomité dat vrijdag het laatste woord heeft, en daar is nog niet iedereen overtuigd. Zou dit paspoort ervoor kunnen zorgen dat we de dansbenen - eindelijk - weer mogen losgooien? En hoelang zou zoiets geldig blijven, als straks iedereen toch volledig gevaccineerd is?


Als alles volgens plan verloopt, zal het Covid Safe Ticket - zoals het coronapaspoort officieel heet - vanaf 13 augustus al toegang geven tot grote culturele en sportevenementen. Dat gaat dan om bijeenkomsten waar binnenshuis meer dan vijfduizend mensen aanwezig zijn en buitenshuis meer dan tienduizend. Denk maar aan grote voetbalwedstrijden of festivals genre Pukkelpop.


De vraag is nu of zo'n coronapaspoort ook als toegangscontrole kan dienen voor kleinere evenementen: trouw- en bedrijfsfeesten, kleinere voetbalwedstrijden, operahuizen, party's in jeugdhuizen en dergelijke meer. Aan de ingang zou je dan het bewijs moeten tonen dat je minimum twee weken volledig gevaccineerd bent of een recente negatieve PCR-test moeten voorleggen. Dat kan vrij eenvoudig via een code op je telefoon. Heb je zo'n code niet, dan behoort een sneltest nog tot de mogelijkheden. Het paspoort zou wel niet voor eeuwig en een dag blijven bestaan. Het zou enkel de bedoeling zijn om er de zomer en eventueel nog de maand september mee te overbruggen, en zo afgelastingen te vermijden.


Het is een systeem dat niemand verplicht om zich te laten vaccineren, maar het zal ons als sector wel helpen om opnieuw op volle capaciteit te openen. - Bruno Schaubroeck, Woordvoerder van de evenementensector


De eventsector zelf is alleszins een grote voorstander van het Covid Safe Ticket, niet alleen als toegangsbewijs voor grote evenementen maar ook voor kleinere. "De overheid zou het gebruik van zo’n toegangsticket moeten toestaan voor alle types evenementen", zegt woordvoerder Bruno Schaubroeck. "Het is een systeem dat niemand verplicht om zich te laten vaccineren, maar het zal ons als sector wel helpen om opnieuw op volle capaciteit te openen. De enige bedenking die we maken, is dat het gebruik van het paspoort beperkt moet worden in tijd. En neen, voor rompslomp aan de ingang van evenementen vrees ik niet. Binnenkort is het grootste deel van de bevolking gevaccineerd en de apps om dat te controleren via de gsm, werken perfect. Het kan dus heel snel gaan."


Cynthia De Clercq van de beroepsorganisatie van de huwelijkssector is het hiermee volledig eens. "Rompslomp aan de ingang is het minste van onze zorgen. Je voorziet gewoon wat extra personeel of securityguards. We vragen al maanden om zo'n coronapaspoort. Dan kunnen we trouwfeesten opnieuw laten doorgaan zonder zorgen. Nu is het nog altijd verboden om te dansen, terwijl dat zo ontzettend belangrijk is. Zolang dansfeesten niet toegelaten zijn, zijn we als sector de facto gesloten, want er worden maar heel weinig trouwfeesten georganiseerd."



Sneltest van 25 euro

Bij het NTGent hebben ze al een beetje ervaring met het systeem. "We komen net terug van het Festival van Avignon, waar we een sneltest moesten ondergaan om de voorstelling in de Cour d’honneur te mogen bijwonen. De test kostte ons 25 euro", vertelt woordvoerder Tom De Clercq. “Zo’n kostprijs zou hier nogal hoog zijn, zeker als je weet dat een theaterticket bij ons tussen 20 en 30 euro kost. Maar we zijn zeker positief over het coronapaspoort: veiligheid eerst. En misschien zal het mensen wel aanzetten om zich te laten vaccineren.”


Nu is het aan de politici om te beslissen of het Covid Safe Ticket ook voor kleine evenementen gebruikt zal worden. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez wringt - als goede liberaal en zoals de traditie het wil - nog wat tegen, maar aan Vlaamse kant lijkt er al eensgezindheid over te bestaan. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) herhaalde gisteren nog eens dat hij het paspoort wil invoeren: "Liever dat dan kleinere festivals te verbieden." En ook minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) liet er zich al positief over uit. Als het Overlegcomité vrijdag het licht op groen zet, moet het systeem nadien enkel nog goedgekeurd worden door het federaal parlement en de deelparlementen. Daarna is het paspoort een feit.

Bron: HLN 12/07 via License2publish - Foto: iStockPhoto

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

5 foute redenen om eventtechnologie te gebruiken

5 foute redenen om eventtechnologie te gebruiken

Cybersecurity in de evenementenbranche: zijn we klaar voor de storm?

Cybersecurity in de evenementenbranche: zijn we klaar voor de storm?

Productlancering onder de Spaanse zon

Productlancering onder de Spaanse zon

Advertenties