Kort geding: ongelijkheid evenementenvergunningen

Kort geding: ongelijkheid evenementenvergunningen

402 Automotive dient een kort geding dagvaarding in bij de Nederlandse Staat. De marktleider in automotive shows met jaarlijks meer dan 200.000 bezoekers op tal van Nederlandse evenementenlocaties als Circuit Zandvoort, Jaarbeurs Utrecht, Ahoy Rotterdam en het TT Circuit Assen ondervindt veel onduidelijkheid bij Nederlandse gemeentes en daarmee samenhangend grote onzekerheid over het wel of niet door kunnen laten gaan van autoshows vanaf medio september.


Van 18 september (GoJapan, Louwman Raamsdonksveer) tot en met 31 oktober heeft 402 een zevental autoshows gepland staan. Onlangs is de American Sunday op het Circuit Zandvoort -dat gepland stond voor 25 juli jl.- geannuleerd. Vorig jaar zomer kon het event na de versoepelingen wel plaatsvinden volgens het zogenaamde “doorstroommodel”, een model op basis waarvan attractieparken en dierentuinen nu wel open kunnen. Dit jaar kunnen deze locaties open met de zogenaamde 1,5 meter capaciteit en bovendien zonder Testen voor Toegang, het omstreden testprincipe op basis waarvan de zogenaamde “festivalzomer” geannuleerd moest worden vanwege hoogoplopende besmettingscijfers.


Op dit moment heeft het kabinet alle evenementen verboden, tenzij deze “zittend” plaatsvinden en met gebruik van Testen voor Toegang. Het doorstroomprincipe voor evenementen is van de radar verdwenen op de overheidswebsites en gemeenteambtenaren in Nederland nemen nu geen evenementenvergunningen in behandeling of leggen maatregelen zoals toegangstesten toe voor doorstroomevenementen, of beperken deze tot 750 bezoekers.


Dit houdt in, dat een American Sunday met slechts 5500 bezoekers dat op een bijzonder groot terrein (Circuit Zandvoort met ruim 10 m2 per bezoeker) plaatsvindt en waar men zich vergaapt aan meer dan 2.000 Amerikaanse voertuigen niet kon doorgaan, terwijl momenteel sportwedstrijden op dezelfde locatie wel door kunnen gaan met toegangstesten en maar liefst 2/3 van de tribunecapaciteit.


Dus wel 66.000 (of wellicht straks op 5 september 100.000) bezoekers tijdens de Formule 1 en momenteel geen doorstroom evenement met 5500 bezoekers, een bovendien een door de organisatie naar beneden bijgestelde norm om de dubbele hoeveelheid vierkante meters per bezoeker te hanteren om het evenement “extra veilig” te organiseren.


Daar komt bovendien de vreemde situatie naar voren, dat permanente beurslocaties als Ahoy Rotterdam wel per bezoeker 5 vierkante meter beursoppervlakte kunnen hanteren en zelfs ook op dit moment beurzen (ook een vorm van de definitie “evenement”) doorgang kunnen laten vinden. Dus dat zou betekenen, dat 402 Automotive wel de autoshow 100% Auto Live kan laten plaatsvinden met tienduizenden bezoekers in 3 dagen in het weekend van 22 tot en met 24 oktober.


Ronald van de Broek, directeur van 402 Automotive licht toe: "Circuit Zandvoort viel vorig jaar nog wel onder de doorstroomlocaties. Enkele weken geleden gaf men bij het circuit aan nu onder sportlocaties te vallen en geen doorstroomevenementen te kunnen hosten. Dat is natuurlijk bijzonder zuur als je vorig jaar in de zomer succesvol diverse doorstroomevenementen op dit circuit en ook in Assen hebt kunnen organiseren. Natuurlijk is het mooi dat we dan in Ahoy wel aan de slag kunnen. "


"Maar hoe leg ik dat uit aan onze bezoekers? Iedereen weet dat de risico’s in de buitenlucht kleiner zijn dan indoor locaties. Bovendien kregen we vorige week ook te horen, dat ook het evenement Go-Japan bij Louwman Toyota’s World in Raamsdonksveer ook slechts kan plaatsvinden met testen en met maximaal 750 bezoekers. Ook autoshows van andere collega organisatoren die de komende weken gepland stonden worden inmiddels geannuleerd. Met betrekking tot ongelijkheid zijn natuurlijk ook geluiden bij de muziekbranche. Concerten kunnen plaatsvinden met maximaal 750 bezoekers op een stoel, terwijl de voetbalstadions met tienduizenden mensen gevuld kunnen worden."


Om deze reden heeft Van den Broek Mr. Lex de Jager in de arm genomen van Van Till Advocaten. De Jager heeft vorig jaar diverse andere corona gerelateerde kort geding zaken behandeld tegen de Nederlandse Staat, waaronder die van de kermisbranche. Vreemd genoeg kunnen kermissen in deze periode wel plaatsvinden onder het doorstroomprincipe van 5 vierkante meter bezoeker en staan als zodanig specifiek genoemd in de externe overheidscommunicatie. Ook kermissen zijn evenementen met een vergunningstraject.


Van de Broek: "We hopen hiermee te bereiken, dat we nu al duidelijkheid kunnen krijgen over doorgang van al onze uitgestelde evenementen die vanaf 18 september moeten kunnen plaatsvinden. Onze insteek is, dat onze concepten veilig kunnen zoals nu ook de kermissen, attractieparken en dierentuinen. En ook zoals we vorig jaar zomer gedraaid hebben. En ook zoals beurslocaties blijkbaar evenementen kunnen organiseren. En dat uiteraard zonder een testverplichting van onze bezoekers. Er is nu voornamelijk aandacht voor de grote sportwedstrijden en zomerfestivals, terwijl doorstroomevenementen geheel worden vergeten. En ik kan het niet verkopen aan onze bezoekers, dat permanente indoor beurslocaties duizenden bezoekers kunnen verwelkomen en dat ik een aantal duizenden bezoekers outdoor moet teleurstellen. Bovendien is elke week die we kosten maken voor onder meer productievoorbereidingen, promotie en marketing er één te veel als we weer moeten uitstellen. En dat terwijl begin september over drie dagen meer dan 300.000 bezoekers worden verwacht voor de Formule 1."


"Wij, maar ook onze autofans staan al sinds oktober vorig jaar te wachten op doorgang van onze evenementen. Het kan veilig en het is nodig dat we na een jaar weer aan de slag kunnen."

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

5 foute redenen om eventtechnologie te gebruiken

5 foute redenen om eventtechnologie te gebruiken

TTPE wint opnieuw en zet in op internationalisering

TTPE wint opnieuw en zet in op internationalisering

Cybersecurity in de evenementenbranche: zijn we klaar voor de storm?

Cybersecurity in de evenementenbranche: zijn we klaar voor de storm?

Advertenties