"Rock Werchter? Als ze dat mij nu vragen, dan zie ik geen redenen waarom we dat niet zouden doen." Dat zei een optimistische Marc Van Ranst in De Afspraak. "Dat zal dan wel met maatregelen en enige voorzichtigheid zijn, maar al die dingen komen terug, allemáál", aldus de viroloog.
Als het van Marc Van Ranst zou afhangen, dan is een nieuwe editie van festivals zoals Rock Werchter deze zomer zeker mogelijk. De expert ziet daar alvast op dit moment geen virologische bezwaren tegen. Dat heeft te maken met de omikronvariant die minder ziekmakend blijkt dan de deltavariant. Bovendien is de immuniteit tegen het virus onder de bevolking toegenomen door doorgemaakte infecties en vaccinaties. "We zijn nu beter gewapend", zei Van Ranst.
Een kanttekening daarbij is wel dat "de deltavariant nog altijd om het hoekje blijft loeren", aldus de viroloog. "We hadden gehoopt dat omikron zodanig omhoog zou gaan dat delta volledig werd weggeveegd." Maar dat is niet gebeurd. Het percentage van dominantie van omikron blijft hangen rond de 85 procent. Dat maakt dat de deltavariant nog altijd rondwaart en behoorlijk wat schade kan aanrichten. Zo is 85 procent van de coronapatiënten op intensieve verzorging besmet met de deltavariant, terwijl dat in de 'gewone' ziekenhuisbedden ongeveer 15 procent is (versus 85 procent met omikron besmette patiënten).
Wat de toekomst brengt, is nog onzeker. Van Ranst schat de kans dat de volgende variant uit de omikronfamilie zal komen wel groter in dan dat die uit de deltavariant zou voortkomen, "maar zeker is dat niet, dat is onvoorspelbaar."
De evolutie op wereldvlak geeft op dit moment aan dat, terwijl de grafieken van de besmettingen de hoogte ingaan, die van het aantal doden zakken. "De impact qua ernstige ziekte en qua sterfte gaat naar beneden", stelt Van Ranst vast. En dat doet dus het beste verhopen voor onze zomer en voor de festivals.