Concerten geannuleerd door uitspraak rechter: Zomerstadion Live! in de problemen

Concerten geannuleerd door uitspraak rechter: Zomerstadion Live! in de problemen

De plannen voor het evenement Zomerstadion Live! op het Jaarbeursplein in Utrecht zijn onverwachts opgeschud door een recente rechterlijke uitspraak.


Twee geplande concerten zijn geannuleerd nadat de rechter besloot dat het geluidsniveau op drie van de zes evenementendagen verlaagd moet worden. Deze beslissing volgde op klachten van de Jaarbeurs en Stage Entertainment, die bezorgd waren over de verstoring van de musical Moulin Rouge in het nabijgelegen Beatrix Theater.



Bezwaar en juridische strijd

SportworX, de organisatie achter Zomerstadion Live!, ontving eerder dit jaar een vergunning van de gemeente Utrecht voor het evenement, inclusief toestemming om geluidsniveaus tot 80 dB te hanteren. Hoewel de vergunning door de gemeente werd goedgekeurd zonder juridische belemmeringen, maakten de Jaarbeurs en Stage Entertainment op het laatste moment bezwaar. Zij voerden aan dat het geluid van de openluchtconcerten de voorstellingen van Moulin Rouge zou verstoren.



Pogingen tot een oplossing

In een poging om een compromis te bereiken, gingen de betrokken partijen met elkaar in gesprek. Helaas bleef een oplossing uit, wat leidde tot de tussenkomst van de rechter. De rechter besloot dat het geluidsniveau op drie dagen van het evenement verlaagd moet worden, en de organisatie mag zelf bepalen welke dagen dat zijn. Dit besluit heeft echter geleid tot de annulering van twee concerten, tot groot ongenoegen van Wilco Nijland van Zomerstadion, die de financiële schade aanzienlijk noemt.



Reacties van betrokkenen

"Deze uitspraak dwingt ons om twee concerten te annuleren", zegt Wilco Nijland. "De Jaarbeurs en Stage Entertainment hadden zeven maanden de tijd om bezwaar in te dienen, maar deden dit niet. Nu lijden wij tonnen aan financiële schade."


Jeroen van Hooff, CEO van de Jaarbeurs, verklaarde dat de uitspraak bevestigt dat de gemeente Utrecht onvoldoende rekening heeft gehouden met de belangen van de Jaarbeurs en Stage Entertainment bij het verlenen van de vergunning. Hij benadrukt echter dat de Jaarbeurs geen bezwaar heeft tegen sport- en gezondheidsactiviteiten op het Jaarbeursplein, maar wel verwacht dat er rekening wordt gehouden met reeds geplande activiteiten in het Beatrixgebouw en Beatrix Theater.



Vooruitzichten

De juridische strijd is nog niet voorbij. De Jaarbeurs wil dat het geluidsniveau op alle dagen van het evenement wordt verlaagd, en als er geen overeenstemming wordt bereikt, zal de civiele rechter hierover een definitieve uitspraak doen. Ondertussen blijft de gemeente Utrecht achter haar beslissing staan, maar erkent zij de complexiteit van de situatie en het belang van bemiddeling tussen de betrokken partijen.



Kun je wel op een vergunning rekenen dan?

Wanneer een vergunning wordt verleend, moet je daar als organisator op kunnen rekenen. Het gaat over de zekerheid bij het organiseren van evenementen, waar grote investeringen mee gemoeid gaan. Organisatoren zouden zich dan ook kunnen afvragen of zij bij het verkrijgen van een vergunning nog wel de zekerheid hebben dat hun evenement zonder juridische complicaties kan doorgaan.


De stad Utrecht vind in ieder geval niet dat zij in de fout zijn gegaan, zo blijkt in een reactie aan De Utrechtse Internet Courant:


“We hebben kennisgenomen van de uitspraak van de voorzieningenrechter met betrekking tot het Zomerstadion. De evenementenvergunning is verleend omdat er geen juridische gronden waren om deze te weigeren en het evenement binnen de gestelde kaders past, ook wat betreft geluid. De voorzieningenrechter vindt dat de besluitvorming van de gemeente niet onrechtmatig is geweest, waardoor de vergunning in stand blijft. De rechter heeft geoordeeld dat de belangen van zowel SportworX als de Jaarbeurs zwaarwegend en gelijkwaardig zijn. Daarom is besloten dat de verantwoordelijkheid verdeeld moet worden tussen Jaarbeurs/Beatrix en SportworX: SportworX moet kiezen op welke drie van de zes dagen de hogere geluidsnormen gelden en dit aan de gemeente meedelen. We hebben vooraf ons best gedaan om de partijen te bemiddelen en naar alternatieven te zoeken. We begrijpen de zorgen van beide partijen en zijn bereid waar mogelijk te blijven bemiddelen en mee te denken, terwijl we ook bekijken hoe we hiermee in de toekomst omgaan.”


Deze situatie benadrukt de delicate balans tussen het organiseren van grootschalige evenementen en het respecteren van andere activiteiten in de directe omgeving. Eventplanners moeten rekening houden met dergelijke uitdagingen en mogelijke juridische complicaties bij het plannen van evenementen in drukbevolkte stedelijke gebieden.

Bron: Photo: iStockphoto 1330424071

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

5 foute redenen om eventtechnologie te gebruiken

5 foute redenen om eventtechnologie te gebruiken

TTPE wint opnieuw en zet in op internationalisering

TTPE wint opnieuw en zet in op internationalisering

Cybersecurity in de evenementenbranche: zijn we klaar voor de storm?

Cybersecurity in de evenementenbranche: zijn we klaar voor de storm?

Advertenties