Een organisator moet 96.000 euro betalen omdat hij al twee jaar weigert de billijke vergoeding voor zijn evenementen te storten. Die vergoeding komt toe aan de producenten en de uitvoerders van de muziek die wordt gedraaid.
Wie een evenement organiseert waar vooraf opgenomen muziek wordt gespeeld, moet twee vergoedingen betalen. Enerzijds aan Sabam, voor de componisten, en anderzijds een zogenaamde 'billijke vergoeding', voor de producenten en de uitvoerders van de muziek. De man in kwestie, van wie de identiteit niet wordt vrijgegeven, organiseerde in 2006 en 2007 liefst 172 fuiven zonder de billijke vergoeding te betalen. Zijn factuur liep intussen op tot 96.090,30 euro, waarvan bijna 20.000 euro boete. "De man weigert te betalen uit principe", zegt Mark Casteels van SIMIM, de vereniging van muziekproducenten.
"We hebben hem al op verschillende manieren aangemaand om het verschuldigde bedrag te storten, maar hij weigert. Daarom zullen we hem deze week een factuur toesturen voor alle evenementen samen, plus boete." Als de man daarna nog niet betaalt, wordt het wellicht een zaak voor de rechtbank.
Een simpel sommetje leert dat de man per \'fuif\' een slordige eur 450,00 moet afrekenen. Bij 40 nummers op op een avond betaal je dus per groep/zanger/tekstdichter eur 11,25, dat is toch te gek voor woorden. Daarnaast betalen de diverse zaaleigenaren al de nodige rechten waardoor dubbele betalingen niet uitgesloten zijn. Om die reden moet de verantwoordelijkheid van afdracht bij de opdrachtgevers worden gelegd en niet bij zaaleigenaren en tussenpersonen als evenementenbureau\'s.