19 mensen verpletterd bij Love Parade

19 mensen verpletterd bij Love Parade

In Duitsland zijn negentien mensen omgekomen toen in een tunnel massaal paniek uitbrak tijdens de Love Parade, een jaarlijks technofeest in openlucht. Er zijn nog vijf tot tien mensen in kritieke toestand. De paniek ontstond door de grote drukte.

 

Het incident gebeurde in een tunnel aan de snelweg A59 waar feestvierders moesten aanschuiven om de partyzone binnen te geraken.

 

De snelweg was voor de parade autovrij gemaakt. Op het domein waar het evenement doorgaat, kunnen een half miljoen mensen terecht. Er daagden meer dan dubbel zoveel mensen op. Omdat het terrein overbevolkt was, stuurde de politie mensen terug de tunnel in, terwijl duizenden anderen net via de tunnel op het terrein wilden geraken. Vermoedelijk is de paniek in de tunnel ontstaan door de grote drukte.

 

Door het getrek en geduw werden verschillende mensen vertrappeld. "Ik verloor mijn schoen en toen hielp iemand me overeind. Ik heb geroepen: 'Ga terug allemaal! Er zijn mensen aan het doodgaan!', vertelt een ooggetuige. Zestien mensen stierven ter plaatse, drie overleden later op de avond in het ziekenhuis. Bij de paniek raakten ook zo'n 340 mensen gewond en verscheidene mensen moesten worden gereanimeerd. Ongeveer tien van hen vechten in het ziekenhuis nog voor hun leven. De hulpdiensten raakten moeilijk ter plaatse omdat heel wat toegangswegen geblokkeerd waren.

 

Over de nationaliteit van de slachtoffers is nog niets bekend. Naar de Love Parade komen traditioneel ook heel wat Belgen en Nederlanders.

 

Love Parade ging verder om meer paniek te vermijden

In de stad, niet ver van de Nederlandse grens, waren meer dan een miljoen mensen samengekomen voor het dansfeest. Het festival werd niet stilgelegd om zo paniek te vermijden op andere plaatsen. Veel feestvierders waren urenlang niet op de hoogte van wat er gebeurde, al verlieten duizenden mensen de parade veel sneller dan gepland. Veel ouders die het nieuws hoorden wilden hun kinderen ophalen in de stad. Daardoor zaten ook de invalswegen naar Duisburg al snel vol. Velen lieten hun auto in de file op de snelweg staan en trekken te voet de stad in, op zoek naar hun kinderen. Er werden 120 bussen opgetrommeld om de feestgangers naar huis te brengen. De politie heeft enkele afritten afgesloten. Het station -dat vlak bij de tunnel ligt- werd afgesloten omdat de perrons eivol zaten met mensen die een trein naar huis wilde nemen.

 

Wie was verantwoordelijk?

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de bondspresident Christian Wulff hebben hun medeleven aangeboden. "Het is vreselijk dat deze ramp dood en lijden zaait op een vredevol festival vol met gelukkige jonge mensen", zegt Merkel in een mededeling. "Ik ben zwaar aangedaan door het drama en het lijden". Bondspresident Wulff eist alvast dat er een onderzoek wordt ingesteld naar het drama.

 

Volgens Duitse media protesteerden vele feestvierders in de uren voor het dodelijke incident al bij de organisatie en bij de hulpdiensten omdat de tunnel veel te smal is. De man die 21 jaar geleden met het festival begon spreekt van een 'schandaal'. Dr. Motte -die zich in 2006 terugtrok uit de organisatie- wijst met een beschuldigende vinger naar de huidige organisatoren. "Ze moeten toch geweten hebben dat het terrein te klein was? Ze hebben enkel uit winstbejag gehandeld", liet de dj weten. Ook de politie zou volgens sommigen een inschattingsfout gemaakt hebben door de tunnel af te sluiten. Anderen argumenteren dan weer dat het sluiten van de tunnel juist erger heeft voorkomen.

 

Lees meer:

Nooit meer Love Parade

Organisatoren geschokt over ramp Love Parade

Bron: deredactie, der Bild, HLN

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

5 foute redenen om eventtechnologie te gebruiken

5 foute redenen om eventtechnologie te gebruiken

TTPE wint opnieuw en zet in op internationalisering

TTPE wint opnieuw en zet in op internationalisering

Cybersecurity in de evenementenbranche: zijn we klaar voor de storm?

Cybersecurity in de evenementenbranche: zijn we klaar voor de storm?

Advertenties