De provincie Antwerpen is in samenwerking met de nv Antwerps Sportpaleis gestart met een volgende grote investeringsfase voor de grondige vernieuwing van Belgiës populairste evenementenhal. Na de duurzame renovatie van het grote Sportpaleisdak vorig jaar staat nu het huzarenstuk van de vervanging van het balkon op het programma.
"In 2013 wil de nv Antwerps Sportpaleis een nieuwe milieuvergunning bekomen", legt Sportpaleismanager Jan Van Esbroeck uit. "Daarom investeren we nu om straks over een gebouw te beschikken dat beantwoordt aan alle moderne normen van veiligheid en comfort. Het Sportpaleis bestaat in 2013 tachtig jaar, maar zal dankzij de grondige make-over jonger en frisser ogen dan ooit. Het Antwerps Sportpaleis wil immers ook in de 21ste eeuw zijn toonaangevende rol blijven spelen en blijven beantwoorden aan de steeds hogere eisen van organisatoren en publiek. Dat is geen evidentie voor een zaal die in 1933 haar deuren opende en eigenlijk als wielertempel gebouwd werd."
De erfenis uit het verleden stond een optimale beleving van concerten en andere grote evenementen soms al eens in de weg. Maar daar komt de komende jaren verandering in. Na de renovatie van het dak volgen nu, gespreid over drie zomers, indrukwekkende ingrepen die het comfort van de bezoekers zullen verbeteren. Dit jaar staat de vervanging van het immense balkon door een compleet nieuwe constructie op het programma. Het nieuwe balkon wordt heel wat minder steil, wat niet alleen de toeschouwers op het balkon zelf maar ook die op de tribuneplaatsen eronder ten goede zal komen. Wie straks een zitje heeft op de achterste tribunerijen zal niet langer gehinderd worden door een beperkte zichtbaarheid door het overhangende balkon. Buiten komen er ook nieuwe noodtrappen.
Tijdens de twee zomers die volgen zullen de mobiele tribunes in de evenementenzaal door betonconstructies worden vervangen, worden de toegangen tot het middenplein en de tribunes vereenvoudigd en wordt werk gemaakt van bredere doorgangen en vlottere circulatiemogelijkheden. Overal komen er nieuwe zitjes en het publiek zal kunnen genieten van grotere zichthoeken naar het podium. De beleving van een concert zal maximaal zijn dankzij extra geluidsdemping en geluidsisolatie, wat ook de geluidsuitstoot naar de omgeving verder moet inperken. De buitengevel ontsnapt evenmin aan de aandacht. Er komt een isolatieschil omheen het gebouw en in een latere fase zal een semitransparante huid in strekmetaal worden aangebracht die een eenheid zal creëren met de Lotto Arena.
Ook aan de bezoekers met een beperking is gedacht. Het aantal rolstoelplaatsen wordt van 24 tot 80 uitgebreid en de integrale toegankelijkheid wordt mogelijk gemaakt. Er komen eveneens plaatsen voor mensen met een visuele of auditieve beperking. Voor dragers van een hoorapparaat wordt een ringleiding aangebracht die storende omgevingsgeluiden wegfiltert.