Netwerken is iets dat iedereen willens nillens regelmatig dient te doen. Het is immers niet enkel belangrijk voor je kansen om een nieuwe klanten te vinden, maar ook voor je werkzekerheid, promotiekansen, jobtrevredenheid, creativiteit en expertise (70% van alle nieuwe kennis steek je volgens een studie van Workforce Development op tijdens informele interacties).
Baal je echter van netwerken? Lees dan deze 10 tips om er toch het beste van te maken:
1. Heractiveer je bestaande netwerk
Als nieuwe connecties maken te moeilijk is, log dan in op je Facebookaccount en zoek oude vrienden op. Sluimerende relaties zijn een waardevolle bron van kennis en sociaal kapitaal en vaak zelfs waardevoller dan nieuwe contacten.
2. Verander van plaats
Nieuwe mensen leren kennen hoeft niet moeilijk te zijn en gaat vaak bijna vanzelf indien je gewoon van plaats verandert.
3. Vind superconnecties
Een handvol mensen - superconnecties - zijn verantwoordelijk voor een groot percentage van je nieuwe vrienden en kansen. Vind de sleutelmensen in jouw netwerk en beleg in deze relaties. Begin eventueel bij je mentor.
4. Investeer in een interessante-mensen-fonds
Door regelmatig geld opzij te leggen voor speciale (maar dure) netwerkopportuniteiten verklein je de kans dat je op cruciale momenten over te weinig middelen beschikt.
5. Drie gouden vragen
Via Judy Robinett, auteur van 'How to Be a Power Connector': "Hoe kan ik helpen?" - geeft je de mogelijkheid om onmiddellijk waarde te creëren. "Heb jij ideeën?" - geeft anderen de mogelijkheid om waarde voor jou te creëren. "Wie moet ik ontmoeten?" - geeft je mogelijk nieuwe waardevolle contacten.
6. Warm, nieuwsgierig en gul
Warmheid is volgens bepaalde studies belangrijker om een goede eerste indruk dan competentie. Focus dus meer op relaties en minder op zaken door interesse en nieuwsgierigheid in anderen te tonen, altijd actief, positief en enthousiast te zijn en als eerste gunsten te verlenen.
7. De vijf-minuten-gunst
Topnetwerker Adam Rifkin stelt voor om elke keer je iemand in vijf minuten kan helpen niet te twijfelen en dat onmiddellijk te doen, vooral indien je in deze korte tijd iemand een groot plezier kan doen.
8. Vraag om hulp
Anderen om hulp vragen versterkt een band en kan zelfs slechte relaties herstellen. Wees echter geen egoïst en respecteer de Regel van Twee: help iemand tweemaal vooraleer je zelf om hulp gaat vragen!
9. Maak er een gewoonte van
Volgens Adam Rifkin netwerk je beter elke dag een beetje in plaats van af en toe iets groots te doen. Door ergens een gewoonte van te maken, word je immers sneller beter. Hij raadt ook aan om mensen in je netwerk aan elkaar voor te stellen en op te houden met investeren in slechte of weinig effectieve contacten.
10. Feestjes en events
Gewone netwerkers bouwen banden, goede netwerkers bouwen bruggen, maar de beste netwerkers transformeren hun netwerken in gemeenschappen. Ze vermenigvuldigen de effectiviteit van hun netwerk door feestjes, uitstapjes of meetings te organiseren met meerdere sleutelpersonen.
Bron: express.be