De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) trekt aan de alarmbel. 1,1 miljard tieners en jongvolwassenen riskeren volgens de instelling hun gehoor te verliezen door te luide muziek en ze zijn zich daar te weinig van bewust, klinkt het.
Rapporten uit verschillende landen toonden aan dat in de groep van 12- tot 35-jarigen bijna de helft bij het luisteren naar muziek of bij het bezoek aan festivals of evenementen aan een gevaarlijke geluidssterkte worden blootgesteld. "Iedereen moet er zich van bewust zijn, dat het gehoor na een verlies niet meer terugkeert", benadrukte WGO-expert Etienne Krug vandaag in Genève.
Als kritisch wordt een geluidssterkte beschouwd van 85 decibel (gemiddelde wegverkeer) gedurende meer dan acht uur per dag of van meer dan 100 decibel (geluid van een pneumatische hamer) gedurende meer dan 15 minuten.
Chill-out-zones
De WHO beveelt aan om muziek minder luid te beluisteren en waar mogelijk dat tot een uur te beperken, oordopjes bij extreem luide optredens te gebruiken of minstens geluidspauzes in te lassen. Organisatoren zouden daarom overeenkomstige chill-out-ruimtes ter beschikking moeten stellen.
Volgens de WHO hebben momenteel wereldwijd rond de 360 miljoen mensen -om breeduiteenlopende redenen- gemiddelde tot zware gehoorproblemen.
Bron: HLN 27/02 via License2Publish