'Terreurdreiging kostte AB 300.000 euro'

'Terreurdreiging kostte AB 300.000 euro'

De terreurdreiging zorgde voor een flinke financiële put voor heel wat eventbedrijven, zo ook bij de AB. Het Brusselse concerthuis hoopt op een compensatie van de overheid.

 

Negen dagen lang moest het Brusselse concerthuis Ancienne Belgique de deuren sluiten door de terreurdreiging in de hoofdstad. Dat bracht 22 evenementen in het gedrang, waarvan er voor acht een nieuwe datum gevonden werd. Veertien concerten werden echter definitief ge­annuleerd. De AB heeft nu een financiële balans opgemaakt van de impact van het terreuralarm. "We spreken over zo'n 300.000 euro", zegt algemeen directeur Dirk De Clippeleir.

 

De directe kosten, zoals extra veiligheidsuitgaven, worden op 30.000 euro geschat. "Dan zijn er nog gederfde inkomsten van zaalverhuren of tickets die we moeten terugbetalen. Die laatste zijn al snel goed voor 200.000 euro", aldus De Clippeleir.

 

Hartverwarmend

En natuurlijk moeten de artiesten ook een gage betaald krijgen. 'Hartverwarmend' noemt de directeur de inspanning van artiesten en hun management om op zoek te gaan naar andere mogelijkheden. "In de meeste gevallen hebben we een regeling kunnen treffen. Zoals het er nu naar uit ziet, zijn er maar drie artiesten die de volledige ­factuur voor hun gage gestuurd hebben. Vooral Belgische groepen, waarmee we een goeie band hebben, bleken erg begripvol."

 

"Het had dus erger kunnen zijn, maar ­vergis u niet: 300.000 euro is een smak geld. De AB is een vzw, dus hebben wij geen winsten om dit verlies te compenseren. Nu zijn we wel gezond, dus we zijn niet meteen failliet. Maar we gaan toch een aantal jaar moeten werken om deze put te vullen."

 

'Welke regering?'

De AB zal hulp vragen aan de overheid. "Alleen is het nog niet duidelijk bij welke overheid we daarvoor precies moeten zijn: de Vlaamse ­regering? De Vlaamse gemeenschaps­commissie? De Fédération Wallonie-Bruxelles? Het federale niveau?"

 

Op het kabinet van minister van ­Cultuur Sven Gatz viel al te horen dat de Vlaamse regering geen middelen zou vrijmaken voor de compensatie van de cultuurhuizen. Dat zou de poort immers openen voor andere schadeclaims. Dat betreurt De Clippeleir.

 

"De cultuur­huizen zijn niet-commerciële vzw's, die een belangrijke bijdrage leveren aan het gezond houden van de stad. Wij kunnen ook geen reserves opbouwen, dus gaat dit een directe impact hebben op het cultuuraanbod in Brussel. Hoe we volgend jaar ons programma invullen, zal vooral afhangen van hoe snel de ticketverkoop weer aanzwengelt."

 

Lees ook: Wie betaalt de rekening bij annuleren event door terreurdreiging?

Bron: De Standaard 01/12 via License2Publish

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

ISE 2025: 'Connection Restored' - Claim nu je gratis ticket!

ISE 2025: 'Connection Restored' - Claim nu je gratis ticket!

Gloednieuw 4-sterrenhotel The Ostendian opent maart 2025

Gloednieuw 4-sterrenhotel The Ostendian opent maart 2025

De beste tips om jouw events zo chaotisch mogelijk te laten verlopen.

De beste tips om jouw events zo chaotisch mogelijk te laten verlopen.

Advertenties