8 tips om een burn-out te vermijden in eventsector

8 tips om een burn-out te vermijden in eventsector

Werken in de eventbranche brengt best wel wat stress met zich mee. Wil dat dan ook zeggen dat eventprofessionals massaal te kampen hebben met burn-out? Dat hoeft niet zo te zijn. We leggen je uit waarom en geven je 8 tips om die gevreesde burn-out te vermijden. 

 

Stress en burn-out zijn twee verschillende fenomenen. Stress is een normaal gegeven in het drukke leven van de eventplanner. En die stress is niet noodzakelijk negatief. Vaak heb je een portie gezonde stress nodig om je vele werk rond te krijgen. Of zoals ervaringsdeskundige Veerle Lesire het vertelt in de uitzending 'Wat burn-out met je doet' op healthlab.tv: "Ik ken mensen die zeer veel werken en die echt nooit een burn-out zullen hebben." En dat is omdat ze hun job zo graag doen dat het voor hen geen werken is.

 

Een burn-out is altijd een combinatie van factoren. Vaak is het een gevolg van negatieve stress die heel lang aanhoudt. En die negatieve stress vindt dan weer zijn oorsprong in andere factoren: je voelt je niet goed in je job, je hebt een probleem in je thuissituatie, de verstandhouding met je baas of je collega zit niet goed, ...Om een burn-out te vermijden neem je best deze 8 tips ter harte:

 

1. Herken de signalen

Die signalen verschillen van persoon tot persoon. Het kan zijn dat je de positieve ingesteldheid die je normaal hebt, verliest. Dat je stilaan heel negatief wordt. Of je merkt dat de kwaliteit van je werk achteruit gaat. Of je maakt ineens meer fouten dan normaal en je krijgt het steeds moeilijker om je gedachten bij je werk te houden.

 

2. Doe je job graag

Als je echt houdt van je job, dan beleef je daar ook veel voldoening aan. Is dat niet het geval, dan wordt jouw werk een echte sleur. En een aanleiding voor burn-out. Wees eerlijk tegenover jezelf. Is eventmanagement niet jouw ding, zoek dan iets anders.

 

4. Delegeer

Wat ik zelf doe, doe ik beter. Of het kost me evenveel tijd om het uit te leggen dan dat ik het zelf doe. Deze gedachten verhinderen je om te delegeren. En ook al zijn ze soms terecht, toch zou je jezelf beter leren om toch te delegeren. Door iets uit handen te geven, creëer je voor jezelf mentale ruimte zodat je tijd hebt om je te herbronnen en uiteindelijk toch meer zaken gedaan te krijgen.

 

5. Zet die 'on'-knop op gezette tijden af

We zijn altijd online, we hebben 24/7 toegang tot e-mail, we lijken altijd bereikbaar. Ook dat geeft risico op burn-out. Stel grenzen. Bepaal de uren waarop je wel bereikbaar bent en verdwijn voor de rest van de radar. Ok, soms kan je wel eens buiten je grenzen gaan, maar kies die momenten zorgvuldig. Als je op eender welk uur van de dag of de nacht toch altijd je telefoon opneemt als je klant of baas belt, als je toch die e-mails beantwoordt buiten de werkuren, als je toch altijd overwerkt, ... dan wordt het steeds moeilijker om de knop om te draaien.  

 

6. Leer neen zeggen

Deze tip gaat hand in hand met grenzen stellen. Neen zeggen is niet gemakkelijk. We willen zo graag altijd onze bazen, onze klanten, de deelnemers aan onze events, verder helpen. Denk aan wat je allemaal al op je bord hebt liggen. Zeg je ja op een nieuwe vraag, gaan je huidige engagementen daar dan onder leiden? En gaat de kwaliteit van je werk er onder leiden? Als dat zo, dan moet je nee zeggen. Want als je de vraag toch aanvaardt, stel je anderen teleur. Door nee te zeggen, kan je beter focussen en meer tijd vrijmaken voor de zaken waarvoor je je al vroeger hebt geëngageerd. 

 

7. Interesseer je ook voor andere zaken dan je werk

Soms verlies je je zodanig in je job, dat je vergeet wat je andere interesses of hobby’s zijn. Toch zijn die heel belangrijk, want die maken jou tot wie je bent. Maak tijd vrij voor je hobby’s. Zo dwing je jezelf om pauze te nemen. Door die interesses te voeden, verzet je je gedachten en creëer je ruimte voor jezelf. Je zal merken dat je daarna weer productiever bent.

 

8. Leef gezond: beweeg, eet gezond en slaap voldoende

Zorg goed voor jezelf. Eet gezond en beweeg regelmatig. Ook al lijkt bewegen alweer een extra to do op je checklist, toch is dat heel belangrijk. Regelmatig bewegen geeft je hersenen zuurstof. Zorg ook voor voldoende slaap. Als je slaapt, herstellen je geest en lichaam. Je staat de volgende dag weer met volle energie op. En doe gerust een dutje tussendoor. Korte 'power naps' geven je nieuwe energie om de rest van de dag optimaal te presteren. 

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Hoe neem je beter beslissingen bij het plannen van je evenement?

Hoe neem je beter beslissingen bij het plannen van je evenement?

Klaar voor Festivak 2024? Het aftellen is begonnen!

Klaar voor Festivak 2024? Het aftellen is begonnen!

Event naambadges ontwerpen als een pro: de ultieme gids voor effectieve en aantrekkelijke badges

Event naambadges ontwerpen als een pro: de ultieme gids voor effectieve en aantrekkelijke badges

Advertenties