Deze nieuwe planning-trend brengt meer rust in je hoofd

Deze nieuwe planning-trend brengt meer rust in je hoofd

Te druk en te veel stress? Dan ben je ten prooi gevallen aan deze jachtige maatschappij, maar er is een manier om al je tijd en taken te ordenen en jezelf optimaal te ontspannen. Het geheim? Een zogenaamde bullet journal, kortweg BuJo genaamd, bedacht door de New Yorkse productontwikkelaar Ryder Carroll.

 

De 36-jarige Ryder Carroll grijpt in een wereld die wordt gedomineerd door digitale communicatie terug naar het analoge: een notitieboek met lege pagina's waar hij zelf een to do-lijst, agenda en dagboek in één van maakt om orde in zijn hoofd te krijgen. Het belangrijkste op de pagina's zijn de 'bullets', opsommingstekens waarnaast hij de belangrijkste taken van de dag heel bondig formuleert omdat dat tijdsefficiënt is. Wat je plant, maakt niet uit. Of het handig is voor je volgende event laten we aan jou.

 

{"video":"https:\/\/www.youtube.com\/embed\/fm15cmYU0IM?rel=0&showinfo=0"}

 

Zo ga je concreet te werk: je koopt een blanco notitieboekje en schept structuur met een balpen. Je maakt naast een overzicht voor een half jaar, een maandoverzicht en eventueel een dagelijkse checklist. Het meest cruciale aan dat laatste is een takenlijst. Wat wil je de komende maand gaan afwerken? Schrijf het op en bekijk dag per dag welke taak je wanneer zal inplannen. Carroll zelf bekijkt elke ochtend waar hij een taak uit de lijst kwijt kan. Laat je niet imponeren door kunstige bullet journals op Instagram die meer op een scrapbook gaan lijken: de essentie is dat deze methode weinig tijd in beslag neemt.

 

Volgens de bedenker en veel aanhangers van de bullet journal beleef je op het einde van de maand een grote kick als je ziet hoeveel uitgevoerde taken je mag doorstrepen. Er is een reële kans dat je niet alle taken kon afwerken. Die neem je dan mee naar de volgende maand. Volgens Carroll is het verplaatsen een belangrijke hoeksteen van het systeem omdat het aantoont dat bepaalde zaken niet dringend zijn en je er ook geen stress voor moet hebben.

 

De bedenker, die zich er uiteraard van bewust is dat er tal van apps bestaan om je zaakjes te ordenen, zegt dat deze ouderwetse manier van plannen vandaag vaak efficiënter is. De reden? Apps kan je makkelijker negeren, terwijl een dagboek je als het ware dwingt om er dagelijks in de kijken. Hij zegt ook dat dingen van je afschrijven - iets op echt papier zetten - deugd doet. Het onderhouden van het boek fungeert als mindfullness en geeft je geest de ruimte om te verwerken wat je op een bepaald moment zal doen. Dat kan dan weer stress en angst voorkomen.

Bron: GVA 11/10 via License2publish

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Hoe neem je beter beslissingen bij het plannen van je evenement?

Hoe neem je beter beslissingen bij het plannen van je evenement?

Klaar voor Festivak 2024? Het aftellen is begonnen!

Klaar voor Festivak 2024? Het aftellen is begonnen!

Event naambadges ontwerpen als een pro: de ultieme gids voor effectieve en aantrekkelijke badges

Event naambadges ontwerpen als een pro: de ultieme gids voor effectieve en aantrekkelijke badges

Advertenties