Bewakingsagenten mogen weldra beperkte taken van de politie overnemen in België. Ze mogen mensen oppervlakkig fouilleren, tassen doorzoeken of kijken of iemand een wapen bij zich heeft. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) bekendgemaakt.
De nieuwe regels over wat bewakingsagenten mogen doen, staan in de hervormde wet op de private veiligheid. Die is vrijdag door de federale ministerraad goedgekeurd. Bedoeling van die wet is de politie werk uit handen nemen, ook op evenementen. Een besparing op het politionele werk is het niet, wel wordt de veiligheid verhoogd, zegt minister Jambon tijdens een persconferentie in zijn ambtswoning. "Met dezelfde politie-inzet zullen we nu meer kunnen doen."
Basisregel is dat de privésector ingezet kan worden in het veiligheidsbeleid. "Maar", verduidelijkt Jambon, "arrestaties van personen of interpretaties van camerabeelden blijven wel het monopolie van de politie."
Toch zullen bewakingsagenten dingen mogen doen, die tot nu toe enkel agenten mochten doen. Bewakingsagenten mogen gebouwen sweepen: doorzoeken op wapens, explosieven en gevaarlijke voorwerpen. Razzia’s waarbij personen gezocht worden, mogen ze niet doen. Voorts zullen ze toegangscontroles mogen uitvoeren: ze mogen mensen oppervlakkig fouilleren, ze mogen bagage inkijken en op niet publiek toegankelijke plaatsen mogen ze een visuele controle uitvoeren op voertuigen. Op die niet publiek toegankelijke plaatsen zullen bewakingsagenten voortaan ook identiteitscontroles mogen houden.
Op luchthavens, internationale stations, nucleaire sites, aan militaire domeinen, ambassades of internationale instellingen, in havens en aan Seveso-bedrijvende zullen privébedrijven ook mobiele camera's mogen gebruiken, net als op plaatsen die een veiligheidsrisico vormen. Dat zou een groot evenement kunnen zijn, maar dan moet er wel een beslissing van de regering zijn.
Camera's en drones
Tot slot zullen door de hervormde wet bewakingsagenten nu wettelijk bevoegd zijn om politieagenten van bepaalde taken te ontlasten. Ze zullen bijvoorbeeld mobiele camera's en drones kunnen gebruiken en veiligheidszones te bewaken. En dat was volgens Jambon de bedoeling. "Het takenpakket van bewakingsagenten wettelijk uitbreiden, zorgt niet voor een besparing op de politiemiddelen", zegt de minister. "Wel zal het voor meer veiligheid zorgen."