Ook zonder diploma kun je een goede eventplanner zijn

Ook zonder diploma kun je een goede eventplanner zijn

Een geheim waarvan de meeste universiteiten en hogescholen liever niet willen dat je het weet: je kunt een goede planner zijn zonder een diploma eventmanagement te hebben. Sterker nog, de meeste succesvolle planners vandaag hebben geen diploma in dit vakgebied, aangezien de onderwijsprogramma's in eventmanagement nog vrij nieuw zijn.

 

Volgens Tomas Pernecky, de schrijver van Approaches and Methods in Event Studies, is er pas sinds kort, met de internationale groei van geplande evenementen en nieuwe professionele normen, een toename van universiteitsprogramma's is die vakken voor eventplanning aanbieden. Ongetwijfeld kan een diploma eventmanagement een plus zijn, zeker in de eerste paar jaren waarin je wilt doorbreken in het vak. Als je echter een goede planner wilt zijn, is het belangrijker om werkervaring op te bouwen dan om alleen maar goede cijfers te halen. En het klaslokaal is niet noodzakelijkerwijs de beste omgeving om een probleemoplossende mentaliteit en sterke communicatieve vaardigheden aan te werven.

 

Dus laat je niet ontmoedigen als je niet de mogelijkheid of de tijd hebt om terug naar school te gaan. Hier zijn wat ideeën die je helpen om je professionele activiteit op te starten zonder dat je een diploma eventmanagement hebt.

 

 

1. Vallen en opstaan, vallen en opstaan, vallen en opnieuw opstaan

De beste manier om te leren als eventmanager is door kleine evenementen plannen en onderuitgaan. Het klinkt contraproductief, maar het is waar! Op deze manier win je directe ervaring en ontwikkel je een gezonde mentaliteit jegens falen.

 

Seth Godin schrijft in zijn boek 'The Big Moo: Stop Trying to Be Perfect and Start Being Remarkable': "Faal snel en goedkoop. Faal vaak. Faal op een manier die je niet de kop kost. Dat is de enige manier waarop je kunt leren wat wel werkt en wat niet." Accepteer dat je de zaken niet altijd krijgt zoals je wil, maar weten dat je het vermogen hebt om te leren van je fouten en dat je ze gebruikt als een kans om te verbeteren.

 

Call-to-action: pak een kladblok en schrijf de dingen op die je fout deed toen je een evenement ontwierp en plande. Stel de redenen vast waardoor deze fouten zich voordeden en zoek een manier om ze de volgende keer te voorkomen.

 

 

2. Ga een kop koffie drinken met eventprofessionals

Als je een goede eventmanager wil zijn, moet je leren van de toppers. Er is niets waardevoller dan praten met mensen met jaren van ervaring met het vak, die hun kennis kunnen delen. Wees niet bang om met ze af te spreken voor een kopje koffie. Je zou ze kunnen vertellen dat je net komt kijken en dat je meer zou willen leren over deze carrièrerichting.

 

Call-to-action: maak een lijst van tien gerenommeerde eventmanagers die hun netwerk- en vakactiviteiten in jouw stad aan het ontwikkelen zijn. Stuur ze een e-mail waarin je jezelf voorstelt en je aangeeft waarom je hun werk bewondert, en vraag ze daarna of ze een kopje koffie met je willen drinken. Hou het kort en professioneel. Laat je niet ontmoedigen als er geen antwoord volgt. Eventmanagers hebben het belachelijk druk, dus geeft ze een paar dagen om te antwoorden en stuur dan een beleefde follow-up.

 

 

3. Transformeer eventplanner.tv tot jouw leerplatform

Eén van de beste kanten aan het internet is dat je een directe toegang hebt tot kennis. Dus als je een goede eventmanager wilt worden, moet je niet de overvloedige hoeveelheid online leermiddelen negeren. Je kunt beginnen met de content die we delen op eventplanner.be /.nl. Afgezien van de nuttige artikelen en tips, kun je ons boek lezen of onze TV-uitzendingen bekijken. 

 

Call-to-action: wijdt een paar uur per week aan zelfonderwijzing. Stel je eigen leerschema op en beslis op welke onderwerpen je je wilt focussen. Bezoek daarna onze website en geniet van de content die we specifiek voor jou hebben gemaakt.

 

 

4. Gebruik Quora om je twijfels in kaart te brengen

Eventmanagers hebben niet meerdere forums of platforms waar ze met ideeën kunnen sparren en elkaar werkgerelateerde vragen kunnen stellen. Quora is echter een goede tool om in contact te komen met mensen die je zouden kunnen helpen. Als je vragen of twijfels hebt over eventplanning, aarzel dan niet om Quora te gebruiken en een nieuwe stroom waardevolle informatie te creëren.

 

Call-to-action: als je geen Quora-account hebt, maak dan eentje aan; het is gratis en het kost slechts enkele minuten om je aan te melden. Nadat je jezelf bekend hebt gemaakt met de site, stel je je vraag, waarbij je de 'eventmanagement'- of 'eventplanning'-tag eraan toevoegt.

 

 

5. Bezoek andere evenementen

Andere evenementen bezoeken is een geweldige manier om te leren en te observeren wat andere eventmanagers doen, of je nu gaat als vrijwilliger of als bezoeker. Als je een evenement bezoekt, kom dan met een kladblok en schrijf alle zaken op die je wel of niet bevallen. Als je dit doet, zul je weten welke aspecten je zou kunnen verbeteren en welke zaken je zou kunnen vermijden wanneer je je eigen evenementen plant.

 

Call-to-action: maak een lijst van evenementen waar je graag als vrijwilliger zou willen staan en nog een lijst met evenementen die je zou willen bezoeken als gast. Bekijk de voorwaarden waar je aan moet voldoen om je aan te melden als bezoeker of als vrijwilliger, en beslis dan waar en wanneer je aanwezig wilt zijn. Bereid je kladblok voor en schrijf de dingen op waar je speciale aandacht aan wilt besteden (het aanmeldingsproces, sessiedynamieken, moderation-stijl, de wijze waarop bezoekers geactiveerd worden, etc.).

 

 

Conclusie

Tegenwoordig heb je alle nodige tools om een goede planner te worden, zonder dat je een diploma eventmanagement nodig hebt. Wees je altijd bewust van de leermogelijkheden die je tot je beschikking hebt en weet dat je een probleemoplossende mentaliteit, sterke communicatieve vaardigheden en een proactieve houding kunt ontwikkelen door werkervaring op te bouwen.

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Jessica Cuyvers
Jessica Cuyvers
New|2019-01-27 - 00:00u

Ik wil hiermee starten en heb nog geen account

Harry de Winter [Master in Event Management]
Harry de Winter [Master in Event Management]
New|2019-02-21 - 12:28u

Bij Master in Event Management worden Event Professionals getraind op theoretische en praktische kennis. Deelnemers worden daarnaast onderdeel van een groot professioneel netwerk.
Gemiddelde waardering van ca 1.000 deelnemers uit het vak een 8.3
Ik zou willen zeggen: voordat je een verkeerde conclusie trekt, kijk eerst even op www.masterineventmanagement.nl

marcel bok
marcel bok
New|2019-11-11 - 14:26u

ik ben vaak vrijwilliger bij evenementen en wil wat meer leren over dingen

New|2022-12-28 - 14:26u

geinterresseerd.
ik zit wel in Suriname

Lees ook

5 foute redenen om eventtechnologie te gebruiken

5 foute redenen om eventtechnologie te gebruiken

Cybersecurity in de evenementenbranche: zijn we klaar voor de storm?

Cybersecurity in de evenementenbranche: zijn we klaar voor de storm?

Productlancering onder de Spaanse zon

Productlancering onder de Spaanse zon

Advertenties