Integrale veiligheid in de praktijk op Suikerrock - drones en teamwork

Integrale veiligheid in de praktijk op Suikerrock - drones en teamwork

100.000 muziekliefhebbers, 3 dagen tjokvolle pleinen en straten, 3 podia verspreid over de binnenstad. De 31ste editie van Suikerrock, met toppers als Iggy Pop en Lost Frequencies, is niet meer het festivalletje onder de kerktoren uit 1987. "En dan moet je met de beveiliging wat anders gaan doen", zegt organisator Walter Kestens.

 

29 juli - Dag 2 van het festival. Het is nog ochtend, maar Walter Kestens en Pierre Schippers, korpschef van de politiezone Tienen-Hoegaarden, zijn al op post. We ontmoeten hen voor het hoofdpodium op de Grote Markt. Walter: "De beveiliging is samen met Suikerrock zelf enorm gegroeid. De risico's in de maatschappij zijn toegenomen, er is ook veel meer volk nu. Gelukkig kunnen we ons omringen met goeie partners. Met G4S hebben we daar al een paar jaar de juiste keuze gemaakt." Pierre: "De samenwerking is bovendien optimaal. Alle disciplines zijn in één lokaal samengebracht. Zo is er een rechtstreekse communicatie tussen brandweer, de organisatie, G4S, het Rode Kruis en politie."

 

 

Heel gedetailleerd overzicht

Dat controlecentrum staat vol met schermen. Die ontvangen beelden van verschillende cameramasten, elk met twee beweeglijke camera's. Nu het nog rustig is op de Grote Markt, springen ze in het oog. Walter: "Heel de binnenstad is uitgerust met camera's van G4S, zodat we in de coördinatiecel een compleet overzicht hebben. De kwaliteit is zo goed dat we heel gedetailleerd kunnen gaan." Pierre: "Dat is natuurlijk een grote hulp voor ons, omdat je op die manier veel personeel uitspaart. Vanuit de commandopost dekken we het hele centrum van Tienen. We kunnen op elke mogelijke plaats inzoomen, terwijl je met patrouillerende equipes slechts heel plaatselijk toezicht kan houden."

 

 

Technisch beter uitgerust

Pas begin juni werd de nieuwe wet op de Private Veiligheid gestemd. Benieuwd hoe onze gesprekspartners op het terrein daar tegenover staan. Pierre: "Ik vind niet dat de politie het monopolie moet hebben over de veiligheid. Alle geledingen van de maatschappij hebben daar een taak te vervullen, ook de private security." Walter: "Nachtsecurity of bewaking in de frontstage kan je niet overlaten aan vrijwillige stewards. Maar het is ook geen taak van de overheid. Dus de mix met private veiligheidsdiensten is daar heel mooi." Pierre: "Bewakingsfirma's als G4S hebben bovendien meer mogelijkheden op het gebied van bagagecontrole of fouilleren van personen. En dat is toch wel belangrijk vandaag de dag."

 

 

Nieuw: drone brengt ook ruimere omgeving in kaart

Dit jaar werd voor het eerst een drone ingezet om de bezoekersstromen nog beter te kunnen monitoren. Walter: "Daarmee kunnen we niet alleen het centrum zelf zien, maar ook de parking of de omgeving van het station. Ik ben een absolute believer in dat dronesverhaal."

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

5 foute redenen om eventtechnologie te gebruiken

5 foute redenen om eventtechnologie te gebruiken

TTPE wint opnieuw en zet in op internationalisering

TTPE wint opnieuw en zet in op internationalisering

Cybersecurity in de evenementenbranche: zijn we klaar voor de storm?

Cybersecurity in de evenementenbranche: zijn we klaar voor de storm?

Advertenties