Festivak On Tour: Zwarte Cross

Festivak On Tour: Zwarte Cross

Onze partner Festivak nam een kijkje achter de schermen bij het grootste festival van Nederland! Daar zeg je natuurlijk geen nee tegen. "Dus op vrijdag 9.30 uur zaten we vol enthousiasme in de auto richting Tukkers Town Lichtenvoorde. En dat op een zonovergoten dag, het kon niet beter!"


Het verslag door het Festivak team:


Onderweg komen we al goed in de stemming en zien we een aantal indrukwekkende caravans die onmiskenbaar dezelfde eindbestemming hebben als ons. Eenmaal aangekomen worden we overspoeld door de relaxte sfeer en gemoedelijkheid, een zee van fietsen en heerlijk gezellige mensen! Op deze 26e editie van het vierdaagse festival zijn wij 2 van de in totaal 265.500 bezoekers! Zwarte Cross is een groot feest voor iedereen, jong en oud. Soms op klompen, soms helemaal uitgedost. Het maakt hier helemaal niks uit. Als wij de poort naar het festivalterrein oplopen worden we begroet door levende legende en oud festivaldirectrice, Tante Rikie.



Backstage

Ricky’s Rotary, een klein maar fijn VIP terrein, is de verzamelplek voor onze rondleiding. Deze plek is het domein van verschillende sponsoren die hier genodigden verwelkomen in hun tipi tenten. We begeven ons naar de tent van Nozem, waar we kennismaken met Wilco Gersen. De rest van ons gezelschap arriveert al snel en bestaat uit organisatoren, horeca-uitbaters en merchandise mannen. Onder begeleiding van Wilco begint onze twee uur durende wandeling achter de coulissen van Zwarte Cross. We bewonderen de biertanks (het is nog steeds een groot geheim hoeveel bier er tijdens het festival wordt gedronken), nemen een kijkje bij de crew vertrekken en zien het facilitaire hart van Zwarte Cross. 

 

Tijdens de rondleiding komen we van alles te weten over de organisatie van dit mega festival. Interessant weetje is dat het terrein zo groot is dat het zelfs in drie dorpen ligt: Lichtenvoorde, Lievelde en Vragender. Op de topdagen werken er zo’n 12.500 mannen en vrouwen mee om alles soepel te laten verlopen. Er liggen 3500 rijplaten, staat voor 53 km aan bouwhekken én er zijn 55 trailers met staal verwerkt in podia en lichtzuilen op het festival.

 

 

Muziek, Motors & Kunst

Meer komen we te weten als we ook over het festivalterrein wandelen. Zwarte Cross staat van oudsher natuurlijk bekend om zijn motorcross en muziek. Maar ook kunst is één van de pijlers van het festival.

 

Motors: Van een kleinschalige cross, naar het grootste motorcross evenement van de wereld! Op de crossbaan zie je ze allemaal voorbij scheuren, van 50cc (Calimero) tot de profs in de koningsklasse op de 500cc! En naast de wedstrijden kijk je je ogen uit op de ramp met motorstunts en bmxers. Vergeet je gehoorbescherming niet want tussen de races door wordt er flink met carbid geknalt!

 

Muziek: Met ruim 150 bands vertegenwoordigt Zwarte Cross zo’n beetje alle muziekgenres. Rock&Roll, Metal, Feestmuziek, Singer-Songwriters, Reggae en nog veel meer! Bij 13 area's en 36 podia kun je meedeinen met de muziek van jouw keuze. Bijvoorbeeld in de Discotent of het Stookhok. En wil je de grote artiesten zien? Dan is de mainstage met 2 grote reuzenraden aan beide zijden de place to be.

 

Kunst: Tijdens de Zwarte Cross kun je meer dan 1000 theaterartiesten bewonderen. Cabaret, kleinkunst en kinderacts, ze zijn er allemaal. Bezoek een voorstelling in de theatertent of loop over het theatergebied. Gegarandeerd dat je wordt gegrepen door de kunst. Wij werden bijna ingesloten door een drietal torenhoge kikkers en meegesleept door de hypnotiserende tonen van ‘vliegen’ op saxofoons.

 


Nozem

De tour leidt ons langs verschillende Nozem uitingen en activiteiten. In 2012 introduceert de Feestfabriek (organisator van de Zwarte Cross) hun eigen drankje. Nozem Oil werd gelijk een doorslaand succes! Deze alcoholische drank wordt verpakt in motorolie flacons en is te koop in 1 liter flessen of ‘shot size’ en is ‘smerig lekker’.

 

Bad boy-brand Nozem druipt van het festival af. Het is een brand dat één is geworden met Zwarte Cross. Op het festival- en campingterrein staan verschillende zuilen waar je even je keel kunt smeren en er rijden motoren rond die je op ieder moment van Nozem Oil kunnen voorzien, want zonder smering loopt alles naar de tering. Tussen de feestgangers vind je ook de Nozem-race, een soort kamelenrace, de litershop, de garage en een tattooshop waar die-hard fans Nozem kunnen vereeuwigen op hun vel. En uiteraard testen we zelf de schietsalon! 

 

Met deze merkactivatie staat Nozem op Festivak. Ook altijd al eens op een schietende motor willen zitten? Kom dan op 13 en 14 november naar Festivak!

 


Stadsplein & Camping

We vervolgen onze rondleiding en komen op het Stadsplein uit. De plek waar bedrijven op een creatieve wijze een aanvulling kunnen zijn op het festival. Het plein bestaat uit een 10-tal grachtenpandjes en biedt alle voordelen van een stad midden op het platteland. Met een aantal kroegen, een open podium, een speelkamer en een heuse tattoo shop! Als VIP gast kregen we 50% korting op een Nozem-afbeelding in inkt. Wij hielden het voor vandaag op de plakplaatjes-variant. ?

 

En als je denkt dat je alles hebt gezien kom je terecht op de camping. Tenten zo ver als je oog reikt. Waar een ongedwongen, gemoedelijke en vooral gezellige sfeer hangt. We spraken nog snel even met de Campingburgemeester die ervoor moet zorgen dat het vooral ook gezellig blijft. En met 35.000 campinggasten is dat best een kunst.

 

De camping kan een beetje hutje-mutje voelen als je geen die-hard camper bent, dus voor de luxe poezen onder de festivalgangers zijn er twee extra opties. Het Zilveruitje, waarbij je tent klaar staat bij aankomst, of Glamping Grasnapolsky met luxe tenten en hottubs. En om 22.00 uur gaat iedere avond het Walhalla open, exclusief toegankelijk voor campinggasten. Hier wordt de Zwarte Cross community getrakteerd op nog meer muziek en gaan ze door tot in de vroege uurtjes.

 

Hier kwamen we ook twee van onze exposanten van Festivak tegen! Campinggasten konden goddelijk slapen in de Fold Cabine van @the Sleeping Agency en werden iedere ochtend gewekt door de geur van vers afgebakken broodjes van @Event Super. Heaven! Deze volledige pop-up supermarkt voorziet campinggasten en dagjesmensen van alle basisbenodigdheden!


90105d4b-76ee-430d-81c6-e09251274283.jpg

 


Meer bekenden van Festivak

En daar bleef het niet bij, want we kwamen nog veel meer van onze Festivak vrienden tegen. Zo zagen wij Pluggerz. Bij hun stand konden festivalbezoekers voor 3 muntjes een setje oordoppen kopen om hun oren te beschermen tegen gierende motoren en harde muziek! Ook konden we niet om de beste sate, met heerlijke saus en bread on a stick van Satheo heen! En de frietzak met mayo van Speyz ging er ook goed in!

 

Van Ham Tenten & Podia leverde een extravagante knalblauwe tent op het theaterterrein en Interstage verzorgde de podia en overige constructies. Behind the scenes zagen we de aggregaten en elektra van Bredenoord Aggregaten en The Powershop. Bij hoge nood hebben we het sanitair van Van Overbeek getest. En bij de entree kon je je waardevolle spullen veilig opbergen bij Locker Company.

 

Na een super interessante rondleiding en alle fantastische deelnemers te hebben gespot, gingen wij nog even een rondje genieten! Wij waren in tha house bij de Partysquad en mochten genieten van één van de beste zangeressen van Nederland, Ilse de Lange! En na een aantal moshpits te hebben ontweken bij het optreden van legend Joost, begaven wij ons weer naar het zuiden des lands.

 

Wij hebben net als de andere ruim 265.000 bezoekers ons volledig gewijd aan het motto "make schik not war". En schik, we had!

 


Over Festivak

Festivak is een van de grootste evenementenvakbeurzen van de Benelux! Met meer dan 120 exposanten, 40 lezingen en meer dan 6.000 professionals om mee te netwerken is deze beurs als organisator van kleine en grote evenementen echt een must. De jaarlijks terugkerende vakbeurs wordt om het jaar georganiseerd in Nederland en België. Dit jaar op 13 & 14 november in de Brabanthallen, ‘s-Hertogenbosch. De volgende editie vindt plaats in november 2025 in de Nekkerhal in Mechelen (BE).

 

Vanaf 1 september kun jij je hier als bezoeker aanmelden voor gratis tickets:

www.festivak.nl/nl/de-beurs/aanmelden-bezoekers

Bron: Foto's & tekst: Festivak

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Ontdek een uniek Business & Event Center in het duitstalige gedeelte van de provincie Luik (België)

Ontdek een uniek Business & Event Center in het duitstalige gedeelte van de provincie Luik (België)

Gratis tickets voor Festivak 2024 - Nu beschikbaar!

Gratis tickets voor Festivak 2024 - Nu beschikbaar!

Antwerpen verwelkomt een nieuwe eventlocatie: ALO

Antwerpen verwelkomt een nieuwe eventlocatie: ALO

Advertenties