Nederland vs België - Part 1: de clichés

Nederland vs België - Part 1: de clichés

De redacties van HighProfile.nl en eventplanner.be organiseerden een unieke bijeenkomst tussen Nederlandse en Belgische branchegenoten. De motieven voor de meeting waren zuiver: gewoon de Nederlandse en Belgische eventsector eens tegenover elkaar zetten.

 

De ontmoeting vond plaats in Landgoed Wolfslaar. Lekker dicht bij het grensgebied, in Breda. Prangende vragen als: zijn we echt zo anders als we denken, is de grens letterlijk een kloof of is het schijn en moeten we vooral elkaars kwaliteiten zien en benutten? Een gezelschap dat naast de passie voor de branche nog een ding gemeen heeft: Ze doen of deden het met de buren!

 

Laten we maar meteen de clichés op tafel gooien. Dan hebben we die stereotype aannames maar gehad. "Nederlanders zijn directer." Jill Oomen (Organisatie Groep Zuid, o.a. Festivak): "Ik zeg altijd; Nederland is een contract-country en België een contact-country."

 

"Je moet onze omgangsnormen weten. Belgen pushen niet, zijn gereserveerder. Ik merk het aan offertes voor Nederlandse bedrijven; ze zeggen het onmiddellijk, waardoor je minder opvolgwerk hebt. Belgen verbloemen, zeggen 'ach we komen er op terug'. Dat speelt", aldus Kevin Van der Straeten (eventplanner.be /.nl).

 

"Je zou kunnen zeggen dat de Nederlanders gewoon concreter zijn", aldus Ria Mondelaers van de Belgische Veldeman Group, toeleverancier van tenten. Ludo Ost (eveneens Veldeman Group): "Ik denk dat wij ook sceptischer zijn om zaken te doen met een Nederlander. Nederlanders staan helemaal open om meteen zaken te doen. Is het Vaagheid tegenover directheid? ook niet zo dat Nederlanders harder roepen? Kijk maar naar dat ene biermerk dat jullie exploiteren over de hele wereld. Iedereen kent het, je ziet het overal. Terwijl wij in België ook drie fantastische biermerken hebben, misschien nog wel lekkerder, maar daar zie je nauwelijks wat van."

 

"Wij zijn meer van roep het maar. Met de Nederlandse directheid hoef je in België niet aan te komen. Althans, je moet wat voorzichtiger zijn. Ik ga mij niet anders voordoen. Ik kom uit Brabant en daar schrikken ze boven de rivieren soms ook van. Dan roepen ze 'Hé Brabo, rustig jij'", lacht Jill. "Voor de Belgische productie van Festivak moet ik met mijn contacten compromissen sluiten en dealtjes maken. Voor mijn eerste beurs gebruikte ik veel Nederlandse leveranciers, daar ben ik van teruggekomen. Mijn hostessen spraken slecht Frans, we werkten op Querty toetsenborden, een ramp. Nu nog louter met Belgische toeleveranciers. Wat een zegen! Ik kan niet binnenkomen als botte Nederlander, dan houdt het echt op. Daarnaast besluit ik met de Belgen altijd tijdens lunches. Ik lunch mij gek als ik met Belgen zaken moet doen."

 

Linda Nijenhuis (Eventex, organiseerde in het verleden edities van de vakbeurs Evenement in België): "Ik zal mij niet anders voordoen of anders zakendoen met Belgische partijen. Ik denk dat je soms met die zogenaamde botheid wel verder kan komen en concreter kan zijn. Dat komt de kwaliteit van de samenwerking alleen ten goede." Baja Hoedt van Eventex: "Het natraject is altijd beduidend minder."

 

Toine Dorpmans (van de gelijknamige groep): "Absoluut een pré en erg belangrijk in België is goede referenties kunnen overleggen, deze pleiten voor een samenwerking met het bureau."

 

Volgende weken het vervolg met onder andere:

Nederland vs België - Part 2: eten vs show

Nederland vs België - Part 3: discrepantie?

 

Door: Marieke Prins - de Vos en Ellen van Ree

Fotografie: sjoerdfotografie.nl

Bron: HighProfile.nl

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Peter L [Cinoco]
Peter L [Cinoco]
New|2009-10-05 - 10:21u

Uit ondervinding, ben 5 jaar met een Nederlandse geweest....
Nederlanders zijn helemaal niet directer dan Vlamingen.
Een Vlaming zegt het misschien mooier en discreter, maar een Nederlander gebruikt vooral veel lege en dure woorden, en pas na 2 dikke zinnen begrijp je soms wat Vlamingen in 1 korte zin zeggen.

Wat het eten betrefd: een koud buffet is in Nederland vaak verschillende plateaus waarop kipkerrie - huzarensla - krabsla enz.
hetgeen de Vlaming dus op zijn broodje smeert.

Lees ook

De beste tips om jouw events zo chaotisch mogelijk te laten verlopen.

De beste tips om jouw events zo chaotisch mogelijk te laten verlopen.

Van één evenement naar een heel jaar 'engagement': gebruik post-event content voor een 365-dagenstrategie

Van één evenement naar een heel jaar 'engagement': gebruik post-event content voor een 365-dagenstrategie

Zullen er in de toekomst nog voldoende evenementen zijn?

Zullen er in de toekomst nog voldoende evenementen zijn?

Advertenties