Column: In het land der blinden...

Column: In het land der blinden...

Onze branche staat - als we eerlijk zijn - nog maar in de kinderschoenen. En zoals we weten: in het land der blinden, is éénoog koning. Maar die koning ziet ook nog steeds maar de helft.

 

Velen van ons, waaronder ondergetekende, hebben de mond vol van EventROI, eventarchitectuur en meeting design. Maar hoe veel weten we nu eigenlijk? Soms krijg je een voorstel onder ogen, dat op het eerste gezicht goed in elkaar zit. Tot je het nog eens goed (met twee ogen) leest. Een voorbeeld: "We adviseren om de speeches te vervangen door interviews. Deze vorm is actiever dan een lezing. Daarnaast is interactie van cruciaal belang, op een wijze die u controle geeft over het verloop. Het gevaar is anders, dat emoties de overhand krijgt, waardoor de boodschap niet voldoende over komt. We stellen daarom het gebruik van stemmen via sms voor".

 

Dat klinkt goed, toch? Maar laten we het nu eens ontleden. Om te beginnen: de interviewvorm. Ja, dat is actiever... maar is het ook effectiever? Interviewen 'omdat het leuker is om naar te kijken' heeft niets te maken met ROI of een goede eventarchitectuur. Nog los van het feit dat interviews ook dodelijk saai kunnen zijn en sprekers geweldig leuk. Vervolgens wordt gezegd dat interactie zo belangrijk is. Ook hier geldt weer: ja, maar niet ten koste van alles. En lees dan eens verder: 'het gevaar is...4 HET GEVAAR? Ja, als je er zo naar kijkt, kun je het net zo goed niet doen.

 

Nog grappiger wordt het, als je kijkt naar het vervolg. Je zou - volgens dit voorstel - sentiment en emoties moeten vermijden, om volledige aandacht te krijgen voor de boodschap. Het omgekeerde is natuurlijk waar: als er emoties spelen, moet je die eerst adresseren. Anders luisteren mensen van zijn-lang-zal-ze-leven niet naar de boodschap. Ik steek onmiddellijk de hand in eigen boezem: als ik mijn eigen voorstellen terug lees, zie ik dat ik me ook schuldig maak aan dit soort onzin. We doen met zijn allen oprecht ons best en ik ga er vanuit, dat iedereen het echt goed wil doen.

 

Zullen we daarom afspreken dat we elkaar scherp houden? Samen zien twee éénogen meer dan één.

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

5 foute redenen om eventtechnologie te gebruiken

5 foute redenen om eventtechnologie te gebruiken

Cybersecurity in de evenementenbranche: zijn we klaar voor de storm?

Cybersecurity in de evenementenbranche: zijn we klaar voor de storm?

Productlancering onder de Spaanse zon

Productlancering onder de Spaanse zon

Advertenties