Een beursdeelname is een investering die je graag wilt terug zien in de cijfers. Daarom is de organisatie hiervan erg belangrijk, maar wordt door tijdgebrek vaak een last minute klusje.
Tips zijn dan ook altijd meer dan welkom! Maar sommige tips zijn zo vanzelfsprekend zoals "ga op de juiste beurs staan die past bij jouw doelgroep" of "zorg dat je opvalt en zorg zo voor meer bezoekers op je stand".
Vanuit mijn eigen expertise geef ik graag een aantal praktische tips waar op gelet dient te worden bij het ontwerpen van een beursstand.
1. Doel van de beurs
Kijk goed naar het doel van de beurs want deze heeft namelijk een grote invloed op de indeling van de stand. Een niche beurs of professionele vakbeurs is anders dan een publieksbeurs en dat vraagt een andere aanpak van het ontwerp van de stand.
Ik geef een aantal voorbeelden. Wanneer slechts 10% van jouw bezoekers interessant is, adviseer ik om voornamelijk statafels met eventueel barkrukken neer te zetten. Maar wil je de mogelijkheid hebben om echt de tijd te nemen voor een bezoeker, is een (deels)afgesloten ruimte handig met tafel en stoelen.
Wat ook een mogelijkheid is, is verschillende delen in de stand te creëren voor de verschillende bezoekers. Zowel voor de vluchtige bezoeker maar ook voor een zeer potentiële klant die je het liefst de hele dag parkeert op jouw stand (en zo niet naar de concurrentie gaat). Ik adviseer om verschillende plekken te faciliteren zoals een statafel voor een vluchtig gesprek, een bar met krukken waar bezoekers even aan kunnen zitten en lounge zitjes waar de hele dag comfortabel gezeten kan worden.
2. Zorg voor goede verlichting
Dit klinkt misschien logisch, maar er zijn veel standen die niet goed zijn uitgelicht. Hoe mooi een stand ook is, als hij in het donker staat dan valt hij niet op. Daarnaast is het belangrijk te werken met verlichting in de richting van de stand. Ook dit wordt te vaak niet gedaan met als resultaat dat het licht de ogen van je bezoekers schijnt.
3. Esthetisch vs praktisch
Tenslotte een laatste tip over de balans van esthetiek en de beperkingen van een stand. Een ontwerp kan esthetisch helemaal kloppen, maar er zijn nog een aantal andere dingen in de praktijk waar rekening mee gehouden dient te worden, waaronder de beperkingen van de stand plaats. Zoals waar de toevoerput voor water zit, of er brandhaspels of techniekkasten zijn die bereikbaar moeten blijven, wat de ophangmogelijkheden zijn, of er steunpilaren van de hal aanwezig zijn op de stand, etc. Daarnaast zijn er ook richtlijnen vanuit de beurs rondom de hoogte van de stand en ook goedkeuring van buurstanden.
Belangrijk is om deze punten goed mee te nemen in het ontwerp, zodat je achteraf niet met last minute aanpassingen zit.