Gsm-netwerk zal het weer begeven bij herhaling Pukkelpopdrama

Gsm-netwerk zal het weer begeven bij herhaling Pukkelpopdrama

Een herhaling van het Pukkelpopdrama zou ook dit jaar nog gepaard gaan met een panne van het gsm-netwerk. Die waarschuwing komt van de operatoren zelf. "Als er iets gebeurt, beperk je dan tot sms-verkeer", smeken de operatoren.


Ondraaglijk was de angst aan het thuisfront, vorig jaar op 18 augustus. In heel Vlaanderen probeerden ongeruste ouders zoon of dochter te bereiken toen de berichten over het noodweer op Pukkelpop begonnen binnen te sijpelen. Maar tevergeefs: het gsm-netwerk was totaal overbelast geraakt, waardoor het onmogelijk was om te weten te komen of festivalgangers ongedeerd waren.

 

Het nieuwe festivalseizoen staat intussen voor de deur, maar nog altijd is er geen oplossing voor die problemen. Als er dit jaar weer een ramp gebeurt op een drukbezochte plaats, zal het netwerk het weer begeven. "Wat zich vorig jaar afspeelde op de Pukkelpopweide heeft te maken met de technologie die, nu en in de nabije toekomst, niet voldoende capaciteit kan bieden om op één plaats duizenden of zelfs tienduizenden gesprekken te laten plaatsvinden", zegt Hans Romaen van ie-net, de vereniging van Vlaamse ingenieurs. "We moeten dus spaarzaam omgaan met de communicatiekracht waarover we beschikken: op de tijd van een telefoongesprek van 1 minuut kunnen 500 mensen een sms sturen."

 

Grote investeringen nodig

Nochtans zijn de drie grote Belgische operatoren - Proximus, Mobistar en Base - vorig jaar na Pukkelpop gaan vergaderen met de bevoegde ministers. "De werkgroep was constructief, maar heeft geen concrete plannen opgeleverd", zegt Patti Verdoodt van Mobistar. "Het is nu eenmaal onmogelijk om een netwerk te bouwen dat zulke pieken aankan. De voorgestelde aanpassingen zouden grote investeringen vereisen."

 

Mobistar roept het thuisfront dan ook op om de festivalgangers niet te bellen bij problemen. "Wacht af tot de festivalganger zelf contact opneemt, want het netwerk kan zo veel inkomende oproepen niet aan. Wie aanwezig is op een evenement waar zoiets gebeurt, communiceert best via sms of via Twitter en Facebook, want dat belast het netwerk minder zwaar."

 

Om problemen te voorkomen, roept operator Base de organisatoren op om hen te melden waar en wanneer er grote evenementen plaatsvinden. Proximus verdubbelt dit jaar de capaciteit op grote festivals als Werchter en stuurt mensen ter plaatse die bij problemen kunnen ingrijpen. "De organisatoren zullen ook via de lichtkrant waarschuwen dat je beter sms't dan belt, maar dan nog zal een netwerk altijd een maximumcapaciteit hebben", waarschuwt Proximus.

 

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH), die het dossier overnam van haar voorgangster Annemie Turtelboom (Open VLD), werkt nog aan bijkomende maatregelen en gaat de burgemeesters en gouverneurs met een brief herinneren aan preventieve acties die zij kunnen ondernemen.

 

Bekijk zeker ook de video 'crisiscommunicatie voor events' met handige tips over hoe je best reageert als het noodlot toeslaat op je event.

Bron: Nieuwsblad 23/06 via License2Publish

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

5 fouten bij het maken van een eventwebsite

5 fouten bij het maken van een eventwebsite

Zo maak je indruk op je gasten met opvallend drukwerk

Zo maak je indruk op je gasten met opvallend drukwerk

Beste van 2024: 10 meest bekeken video's (en podcasts)

Beste van 2024: 10 meest bekeken video's (en podcasts)

Advertenties