Hutten, de universiteit van Wageningen en het Platform Verduurzaming Voedsel hebben voor het eerst is onderzocht hoe groot het aandeel voedselverspilling is in de partycatering branche.
Blijkt dat gemiddeld per partij 30 procent voedsel wordt weggegooid. Forse besparingen zijn dus mogelijk. "Nog niet eerder is in partycatering onderzocht hoe het zit met 'waste', zoals wij het noemen", aldus Maarten Schellekens.
Resultaten
Eerst is in kaart gebracht op welke plekken in het proces mogelijk voedselverspilling op zou treden. Daar zijn tientallen metingen verricht. Ook zijn mogelijke oorzaken getoetst en geprioriteerd voor verdere focus in het onderzoek. Bovendien zijn allerlei omstandigheden gemonitord die invloed hebben op 'waste', zoals aantal gasten, type arrangement en type gasten.
Het onderzoek is gehouden van november 2012 tot en met juni dit jaar, bij in totaal ruim 100 partijen. Enkele resultaten: gemiddeld wordt per partij 30 procent weggegooid. De dinervorm buffet zorgt voor de meeste derving (38%), dan walking diner (31%) en 'gewoon' diner (zittend, 28%).
De belangrijkste oorzaken zijn 'het teveel meenemen aan grammage per persoon' en slechts deels 'het opkomen van het geplande aantal gasten', de zogeheten no show.
Schellekens: "Voedsel produceren kost enorm veel energie, in geld en van de planeet. Hutten heeft al veel initiatieven gestart om dat energiezuiniger te doen. Maar door efficiënter met voedsel om te gaan hoeft al minder geproduceerd te worden. Veel duurzamer dus!"
Het kan de cateraar tevens forse besparingen opleveren. De derving kost Hutten gemiddeld € 550 per partij, exclusief personeel. Hoewel het exacte cijfer lastig te bepalen is zouden er per jaar enkele tonnen bespaard kunnen worden.
Beschikken jullie over cijfermateriaal ? Bv hoeveel bestellen wij best als eventorganisatoren bij een cateraar. Hoeveel gram per persoon voor walking, zittend of buffet diner ? Ik veronderstel dat er meer voorzien wordt voor mannen dan voor vrouwen ? Bedankt.