Wie gaat presenteren, grijpt snel naar ondersteunende middelen als PowerPoint, Keynote, Prezi of andere programma's. Stel jezelf eens de vraag: wat als ik dit NIET zou gebruiken?
Je kan best een steengoede presentatie afleveren zonder slides. Dan ben je een 'naked presenter'. Of je kan een flip chart gebruiken, of een voorwerp meebrengen. Prima alternatieven!
Maar als je dan toch een PowerPoint wil gebruiken, dan geven we je graag enkele tips. Zeven onmisbare tips voor heldere en professionele PowerPoint presentaties.
1. Minder slides
Denk erom dat het verhaal van jou moet komen en niet van wat er op het scherm staat. Beperk daarom hoe dan ook het aantal slides in je presentatie. Sommigen spreken van maximum 10 slides voor een presentatie van een 20-tal minuten, anderen raden je aan er nog minder te gebruiken.
Een gouden regel is er niet, zorg er gewoon voor dat je publiek niet overdonderd wordt door de hoeveelheid aan slides. Reken ook niet in termen van het aantal seconden/slide. Bij sommige slides zal je langer stil blijven staan dan bij andere. Pin je daar dus zeker niet op vast.
2. Minder tekst. Duidelijke lay-out
Informatie die ons visueel wordt aangereikt, blijft veel langer hangen. Zorg er daarom voor dat je slides niet teveel tekst bevatten. Beperk die tot een aantal kernwoorden, een vaststelling, een slogan, een onderzoeksresultaat, ...
Ideaal stel je de lettergrootte in op 30. Standaard staat-ie op 18! Waarom dan zo groot? Twee voordelen. Bij een belabberde projectie omwille van een oud toestel, een klein scherm of teveel licht in de ruimte, zal iedereen toch nog kunnen lezen wat er op je scherm staat. Bovendien belet zo'n groot lettertype je van teveel tekst op je scherm te zetten.
Zorg ook voor voldoende contrast tussen de tekst en de achtergrond van je slide.
3. Gebruik sterk visueel materiaal
Niets zo tenenkrullend als gepixelde foto's of afbeeldingen waar het watermerk van de maker nog doorheen loopt. Kies hoe dan ook voor degelijk fotomateriaal.
Zoek daar naar foto's met een hoge resolutie om in je presentatie te gebruiken. Probeer daarbij creatief te zijn en ga op zoek naar beeldmateriaal dat uniek is of toch niet zo wijd verspreid. Heb je al eens nagevraagd bij de communicatiedienst van je onderneming of er geen database bestaat met foto's van je bedrijf, je producten of de mensen? Hoe origineler je materiaal, hoe boeiender je presentatie. En vooral... gebruik nooit clipart!
Lees ook: Hoe vind ik gratis foto's voor mijn PowerPoint presentatie?
4. Eén slide, één boodschap
Het is hoe dan ook niet de bedoeling om veel informatie op je slide te zetten. Beperk je tot één boodschap, één uitgangspunt of één topic. Zo kan je bijvoorbeeld je betoog uit de doeken doen aan de hand van één vaststelling of één citaat. Maak daarvan een mooie slide. Het verhaal zelf vertel je mondeling.
5. Easy on the animations!
Het is niet omdat PowerPoint je 798 verschillende manieren biedt om tekst op je slide te laten verschijnen, dat je ze ook allemaal moet gaan gebruiken. De ene animatie (molenwieken, ontploffen) is al lachwekkender dan de andere (uit de lucht komen vallen, stuiteren) en bovendien leiden ze de aandacht af van je boodschap.
Waarvoor zijn ze dan wel nuttig? Wanneer je processen wil uitleggen of de verschillende stappen van een procedure, kan je animaties gebruiken om de verschillende stappen op het scherm te laten verschijnen.
6. Maak je grafiek visueel
Grafieken, diagrammen of tabellen kunnen nauwelijks sexy genoemd worden en meestal doen ze je publiek al bleek wegtrekken van zodra je er één durft te tonen. In PowerPoint, maar ook in Excel en zelfs in Word kan je eenvoudige grafieken maken en ze exporteren. Aarzel niet om de essentiële informatie uit een ingewikkelde tabel te halen en er een vereenvoudigde versie van te maken.
7. Breng eenduidigheid in je slideshow
Je hebt een hele reeks foto’s van het net gehaald en die op je slide gemikt. Bijna geen tekst. En nog ziet het er niet mooi uit. Dat komt omdat je zo kan zien dat de foto's afkomstig zijn van verschillende bronnen en er geen rode draad door je slides loopt. Zorg voor rust en eenvoud in je presentatie. Gebruik op elke slide dezelfde kleuren, stijlen en vormen. Zo straalt je verhaal ook een sterke eenvormigheid uit.
Lees ook: 15 manieren om presentaties te verknallen
Bron: Expert Academy