Column: Hoe moet het nu verder? Een nuchtere analyse van terreur op events

Column: Hoe moet het nu verder? Een nuchtere analyse van terreur op events

Wat voor Frankrijk een feestdag moest zijn, veranderde opnieuw in een zware klap op het moment dat een truck zich een weg baande door de Promenade des Anglais. Heel wat mensen zitten met vragen. Hoe kan het dat zo'n imposante vrachtwagen zomaar het eventterrein kan oprijden? Hoe kan het dat in deze tijden van terreur slechts enkele dranghekken het pad blokkeerden? Het blijft intussen verdacht stil rond de hele situatie en antwoorden op onze vragen krijgen we voorlopig niet. Maar we kunnen hier één ding uit leren: we hebben als eventplanners zélf nog veel te leren wat veiligheid betreft.

 

We moeten wel degelijk vragen stellen, zonder iemand met de vinger te wijzen. En daar is een simpele reden voor: aanslagen zoals in Nice zullen steeds vaker voorkomen. Terroristen zullen steeds vaker symbolische plekken en feestelijkheden als doelwit kiezen. De aanslag met de truck wijst ook op het feit dat de terroristen leren uit voorgaande terreurdaden. Bomaanslagen raken stilaan achterhaald. Leren uit eerdere gebeurtenissen, is dus iets wat wij in de eventsector ook moeten doen. Intussen staat de eventbeleving voor zowel organisatoren als deelnemers zwaar onder druk. Onze Westerse waarden zijn plots heel breekbaar en heel wat evenementen moeten hieronder lijden. Deelnemers haken af, de kosten voor veiligheid stijgen, het verlies wordt groot, ... De invloed op de evenementensector is enorm en dat terwijl het belang van evenementen elke dag stijgt en de sector jaar na jaar verder open bloeit.

 

Na de aanslagen in Parijs besloot ik om mijn eindwerk te schrijven rond de invloed van het terrorisme op de evenementensector. Intussen ben ik net afgestudeerd als event- en projectmanager aan de University College Leuven en besef ik meer dan ooit hoe vaak het terrorisme binnen de eventsector dagelijks aan de aandacht ontsnapt. Tijdens mijn scriptieverdediging kreeg ik van één van de juryleden, die bovendien eventmanager was, de volgende opmerking: "Het kan toch niet dat wij geen aandacht besteden aan het terrorisme? Wij maken toch veiligheidsplannen?" Klopt inderdaad. Er wordt aan veiligheid gedacht. Maar de veiligheidsplannen die nu worden opgemaakt, worden al jaren op dezelfde manier behandeld. Die plannen zijn net zoals de sector niet klaar voor veranderende dreigingen en risico’s en de aanslag in Nice is daar het perfecte voorbeeld van. Veiligheid en organisatie kunnen hand in hand gaan en zo synergie combineren. Door het in- en het out of the box denken te combineren, kan er een draagvlak gecreëerd worden dat veiligheidsmaatregelen sociaal aanvaard maakt.

 

Het doel van mijn eindwerk was om de gevolgen van het terrorisme voor de Belgische eventsector in kaart te brengen en vervolgens op zoek te gaan naar de ideale vorm van politieke ondersteuning voor de eventorganisatoren. Ook het ontstaan als de ideologische onderbouwing van het terrorisme werden in mijn werk onder de loep genomen en dit omdat we nog te weinig begrijpen waarom terroristen doen wat ze doen. Een antwoord op mijn onderzoeksvraag formuleerde ik aan de hand van een kwantitatief en kwalitatief onderzoek. Er werd een online enquête afgenomen bij bezoekers van en deelnemers aan evenementen. Die enquête liep van 7 april 2016 tot en met 7 mei 2016 en bereikte 125 respondenten. De survey werd verspreid via de sociale netwerksite Facebook, via LinkedIn en via het intranet van de University College Leuven-Limburg. In de enquête werd met ‘evenementen’ grote publieksevenementen bedoeld die in grote ruimtes of op grote en/of belangrijke locaties plaatsvinden. Voorbeelden zijn een concert in het Sportpaleis, een beurs of salon, een festival, ... Een scoutsfuif of toneelstuk in het plaatselijk cultureel centrum vallen niet onder deze noemer. Het is belangrijk om een duidelijk beeld te krijgen van grote publieksevenementen omdat dat soort evenementen meer gevolgen van de terreurdreiging ondervinden. Daarnaast werden ook experts zoals veiligheidscoördinatoren, terreurexperten, ministers en organisatoren ondervraagd. De experts werden geselecteerd op basis van hun deskundigheid, hun positie en hun rol in de evenementensector. Onder andere Tom Bellens, Sven Gatz, Bea Goedhuys en Pieter Van Ostaeijen stonden mij te woord.

 

64% wil metaaldetectoren en fouilleringen als standaard procedure op events

Uit de online survey kan geconcludeerd worden dat de Belgische eventliefhebbers zich niet laten opsluiten door angst. Toch geeft 22,4% toe dat de ongerustheid het overneemt van het zorgeloos genieten. Er wordt door de eventbezoeker wel veel aandacht geschonken aan de getroffen maatregelen. Vooral het aantal nooduitgangen en hun locatie, de hoeveelheid security en politieagenten en de toegangscontroles zijn belangrijk. 13,6% vindt dat niet alle veiligheidsmiddelen worden ingezet. Opvallend is dat 64% van de ondervraagden van mening is dat identiteitscontroles, metaaldetectoren en fouilleringen standaard procedure moeten worden op evenementen. De experts staan hier dan weer sceptisch tegenover, zij vrezen dat dergelijke drastische controles een impact zullen hebben op de eventbeleving. Hoewel de deelnemers veel belang hechten aan verstrengde beveiliging, is hun begrip voor eventuele prijsstijgingen die de meerkost van die beveiliging moeten dekken, klein. Slechts 9,6% staat hier begripvol tegenover. In dat opzicht is de verhoging van de ticketprijs geen ideale oplossing om het geleden verlies op te vangen. Een eventuele afgelasting van een event omwille van de terreurdreiging, wordt met 21,6% beter onthaald. Maar de deelnemers verwachten dan wel of een volledige terugbetaling van het ticket, of een nieuwe datum. Ook konden de respondenten verschillende keuzes aanduiden en duidelijke communicatie werd in 95% van de gevallen aangevinkt.

 

Meer resultaten, meningen en conclusies kunnen worden teruggevonden in het mijn eindwerk 'De rol van terrorisme in de evenementensector: manieren waarop de Islamitische Staat het Belgisch segment van de sector beïnvloedt en de zoektocht naar een utopisch politiek vangnet voor de eventorganisator'. Je kan het gratis downloaden via eventplanner.nl. Het lezen van dit eindwerk neemt niet veel tijd in beslag maar het maakt wél een groot verschil. Het maakt een verschil in attitude. Door samen, als sector, bewust te worden van de huidige dreiging, kunnen we er voor zorgen dat mensen van een vuurwerk kunnen genieten. Dan kunnen we er voor zorgen dat ze hun ogen op de sterren kunnen richten en niet op eventuele duisternis achter hen.

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

5 foute redenen om eventtechnologie te gebruiken

5 foute redenen om eventtechnologie te gebruiken

TTPE wint opnieuw en zet in op internationalisering

TTPE wint opnieuw en zet in op internationalisering

Cybersecurity in de evenementenbranche: zijn we klaar voor de storm?

Cybersecurity in de evenementenbranche: zijn we klaar voor de storm?

Advertenties